3 / 7

Stiinta si Probabilitate

Sentimentul Investitorilor este un indicator de analiza tehnica, prezent pe piata din SUA inca din anii ’50. Exista defapt mai multi astfel de indicatori de difuziune. Unii dintre ei (ISEE) se bazeaza pe raportul dintre numarul de optiuni long call si cel de optiuni long put de pe pietele de capital internationale. Altii (cum sunt cei realizati de Asociatia Americana a Investitorilor -AAII sau de Investors Intelligence) sunt calculati pe baza unor sondaje de opinie. Fiecare din aceste abordari are avantajele si limitarile sale.

Analiza tehnica este o stiinta probabilistica. Rationamentele care se pot efectua cu ajutorul sau sunt de genul : In conditiile X, se va intampla Y cu probabilitatea Z. Cu alte cuvinte, aceleasi cauze pot da nastere unor efecte diferite, insa probabilitatea de a se intampla un anumit efect este mai mare decat celelalte.

Sentimentul investitorilor poate fi calculat sub forma unui indice care exprima asteptarea investitorilor la un moment dat fata de evolutia ulterioara a pietei. Cand ne declaram “tauri” - spunem defapt ca ne asteptam ca piata sa creasca, investim in actiuni ale companiilor listate sau deschidem pozitii long. Cand ne declaram “ursi” - deschidem pozitii short, vindem actiunile pe care le detinem, pentru ca ne asteptam ca piata sa scada. Indicatorii de sentiment al investitorilor indica doua sau trei valori - Verde (Bull) sau Rosu (Bear) si eventual Gri (Neutru).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri