3 / 7

Investitiile pe alte burse – experienta, cunostinte si disciplina

Interesul pentru tranzactionarea pe alte burse devine din ce in ce mai raspandite. Reprezentantii Vanguard spun ca aceasta corelare a BVB cu bursele lumii a facut ca majoritatea clientilor care investesc prin intermediul lor sa fie interesati si de bursele externe. In schimb, KTD sustine ca aceste investitii sunt preferate mai mult de cei cu experienta bogata, pentru ca este nevoie de cunostinte solide sar si de disciplina.

“Corelarea bursei din Romania cu cele internationale a facut ca interesul romanilor pentru investitia pe pietele globale sa creasca de la luna la luna. In prezent majoritatea clientilor Vanguard care investesc pe piata de capital din Romania, investesc si pe pietele internationale”, spune Corina State.

Panait ne-a declarat ca romanii sunt interesati, dar inca in numar redus. ”In special cei cu experienta bogata in tranzactionarea pe piata interna sunt cei care fac pasul catre bursele internationale. Este si firesc sa fie asa pentru ca a tranzactiona pe bursele externe presupune multa experienta, o buna cunoastere a mecanismelor financiare si nu in ultimul rand multa disciplina”, ne-a spus acesta.

Riscurile aferente acestor tipuri de tranzactii sunt mai mari pe pietele internationale, dar, in acelasi timp, sunt dependente si de piata pe care investeste, de portofoliul si instrumentele alese dar si de obiectivul de timp.

“Cu certitudine riscurile sunt mai mari pe pietele externe decat pe bursa romaneasca pentru ca pe extern se tranzactioneaza in marja, pentru ca interpretarea datelor economice este mai dificila si pentru ca fluctuatiile de pret sunt foarte rapide si adesea de amplitudine ridicata”, crede presedintele KTD.

“Riscurile pe care un investitor si le asuma pe orice bursa sunt asociate gradului de dezvoltare al pietei pe care doreste sa investeasca, tipurilor de instrumente financiare pe care le tranzactioneaza, obiectivelor financiare si orizontului de timp pe care il are pentru realizarea acestor obiective”, ne-au mai explicat reprezentantii Vanguard.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri