3 / 9

Scaderi inca din prima zi de tranzactionare

Desi in primele zile ale lui 2008 brokerii erau optimisti si asteptau un an bun pentru piata de capital romaneasca, estimarile lor au fost contrazise chiar din prima zi de tranzactionare. Pe 3 ianuarie, fenomenul cunoscut drept “efectul lunii ianuarie”, valabil in ultimii ani, cand in primele zile de tranzactionare entuziasmul investitorilor duce la cresterea cotatiilor nu a mai fost valabil.
In prima sedinta din acest an, toti indicii BVB au suferit deprecieri de peste doua procente, pe fondul unei lichiditati de 8,93 milioane de euro.

Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti au incheiat prima sedinta de tranzactionare din acest an cu deprecieri de peste 2%, cea mai importanta scadere, de 2,63%, fiind inregistrata de BET, care reflecta cotatiile celor mai lichide zece companii listate. Evolutia a venit ca o continuare a fenomenului de corelare cu bursele externe, care au inregistrat corectii in prima sedinta.

Astfel, inca din prima zi a anului 2008, bursa datea semnale ca apetitul investitorilor pentru piata de capital incepea sa scada in intreaga lume.
Primele sase luni ale acestui an au debutat in acelasi mod in care se incheie.

“Bursele la nivel mondial marcheaza perioade de scadere abrupta pe fundalul unor stiri negative ale caror puncte de plecare sunt excesele pietelor financiare mondiale. Valul de scaderi care a debutat in primele zile ale lunii ianuarie a durat pana aproape de sfarsitul lunii si a fost caracterizat pe bursa noastra de un sold negativ al investitorilor straini”, a explicat Ciubotaru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri