5 / 6

5. Introducerea de instrumente financiare si emitenti noi

Short-selling-ul sau titlurile de stat sunt doar doua din instrumentele financiare de care bursa romaneasca are nevoie si care ar fi ajutat la o reorientare a banilor din portofoliu tot spre piata de capital. Institutia Bursei discuta introducerea de noi instrumente iar titlurile de stat sunt asteptate si promise de mult la cota bursei.

“Introducerea unor instrumente noi pe piata de capital este o chestiune de calitate ce tine de gradul de dezvoltare al Bursei”, a explicat directorul adjunct de operatiuni al prime Transaction.

In ce priveste numarul de emitenti, exista o interconectare. Pentru maturizare, piata de capital are nevoie de companii puternice la cota. Pe de alta parte, finantarea companiei prin bursa este o decizie a manageriatului care se ia in functie de performante asemanatoare. Performante nu exista, cel putin in 2008, cand succesul IPO-urilor a fost conditionat de evolutia bursei. Dar, unul din reperele importante care ar ajuta la cresterea lichiditatii, a pietei, este prezenta mai multor emitenti la bursa.

“Listarea unor noi companii cu siguranta va aduce pe piata fonduri banesti noi care sunt mult asteptate pentru a intra in circuitul bursier, dar asa cum am vazut investitorii penalizeaza orice listare care nu se adapteaza climatului pietei. Probabil cand piata financiara va oferi mai multa incredere decat acum vom vedea si noi companii cautand dezvoltarea pe piata de capital”, a mai spus Necula.

“Avem o piata mica, cu un numar restrans de emitenti listati. Lichiditatea medie zilnica se pastreaza inca modesta daca ar fi sa o raportam la alte piete regionale. Listarea unor emitenti noi de calibru ar putea genera mult astepta „decuplare” de celelalte piete globale”, a declarat Adi Lupsan.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri