4 / 6

Avantajele si beneficiile noilor instrumente de la Bursa

Oficialii celor cinci institutii care au contribuit la finalizarea procesului de listare a titlurilor de stat au explicat multiplele beneficii pe care le vor avea pentru piata, pentru emitenti si pentru investitori.

Astfel, ministrul Vosganian este de parere ca o astfel de piata secundara va creste lichiditatea, transparenta si accesibilitatea investitorilor pentru titlurile de stat.

“Se consolideaza o anumita curba de randament cu consecinte pozitive pentru piata. Aceste titluri vor oferi bursei acea stabilitate de care are nevoie in aceste momente. In viitor, speram sa atragem emisiuni de obligatiuni ale unor emitenti internationali”, a declarat acesta.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, crede ca este foarte important si pentru emitenti, care vor avea o baza investitionala mai larga si financiare mai rapida, in conditii de costuri mai bune.

“Solutia adoptata pentru tranzactionarea titlurilor de stat corespunde atat necesitatii de mentinere a stabilitatii macroeconomice interne, cat si realizarii de progrese pe linia indeplinirii criteriilor tratatului de la Maastricht”, a declarat Georgescu.

Reprezentantii Depozitarului Central au explicat ca vor exista conturi globale pentru toti investitorii, se va renunta la prevalidare, iar decontarea se face la 2 zile.

“ Prin tranzactionarea la BVB a titlurilor de stat, investitorii au posibilitatea sa isi asigure raportul randament-risc care se potriveste cel mai bine profilului lor investitional. Aceasta abordare a tranzactionarii titlurilor de stat in paralel pe piata bancara si pe cea bursiera a fost utilizata cu succes in tari precum Polonia si Ungaria”, a mai declarat Stere Farmache.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri