2 / 6

Investitorii au vandut SNP, coborand cotatia cu 4,51% in sedinta BVB de ieri

Rezultatele pozitive anuntate de compania de petrol si gaze nu au insuflat optimism in piata. Din contra, anuntarea unui profit sub estimarile analistilor din ultima perioada a determinat vanzari si scaderea cotatiei cu peste 4,5 procente.

“Petrom a afisat un profit bun, dar era deja inclus in pretul care a crescut in ultimele saptamani. Faptul ca au anuntat un profit mai mic decat cel estimate de analisti s-a resimtit ieri in vanzarile multor investitori. Multi au considerat ca pretul actual nu reflecta adevarata valoare si au iesit la vanzare”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest(foto).

Chisu compara aceasta situatie cu cea aunor emitenti internationali care au afisat cresteri dupa anuntarea unor rezultate finanicare negative, dar cu scaderi sub cele preconizate.

Marius Pandele, head of research la Vanguard este de parere ca, ca de multe ori, estimarile sunt mai entuziaste decat e cazul. “De exemplu, atunci cand Petrom si-a publicat in aprilie asteptarile proprii pentru rezultatele din 2008, profitul operational bugetat era cu 500 de milioane de lei (18%) mai mic decat media estimarilor analistilor chestionati de Reuters”, a explicat acesta.

Analistul nu considera rezultatele pozitive sau negative ci crede ca este mai importanta perceptia asupra lor si faptul ca in ultima perioada, cotatia SNP a crescut foarte mult, in principal pe baza estimarilor respective. “Investitorii s-au dus cu sacul de bani la pomul laudat, iar acum o parte din ei incep sa plece”, a declarat Pandele.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri