4 / 6

Veniturile SNP au crescut cu 66% in S1

Cea mai mare companie din Romania, Petrom, si-a sporit veniturile cu 66,5% in primul semestru al acestui an, pana la 9,92 miliarde lei (2,7 miliarde euro), pe fondul continuarii scaderii productiei din Romania si a majorarii semnificative a celei la zacamintele din Kazahstan.

Astfel, productia totala a Petrom in Romania a fost in al doilea trimestru din 2008 de 17,69 milioane barili echivalent petrol (bep), in scadere cu 1% fata de acelasi interval din 2007.

"Productia de titei a putut fi mentinuta aproape la acelasi nivel datorita performantei imbunatatite a forajului si programului de modernizare a sondelor", a comentat compania, in raportul trimestrial. Stagnarea relativa a productiei a fost compensata de cresterea pretului intern la titei in primul trimestru cu 77% fata de al doilea trimestru din 2007, pana la 105,31 dolari/baril, ca urmare a preturilor internationale mai mari”, se mentioneaza in raportul companiei.

Petrom si-a sporit insa semnificativ productia de titei si gaz in Kazahstan in al doilea trimestru al acestui an, cu 31% fata de perioada echivalenta din 2007, pana la 509.000 bep. Fata de primul trimestru al acestui an, productia din Kazahstan a crescut cu 13%.

"Au fost puse in functiune mai multe sonde si, in paralel, au fost inregistrate cresteri ale cantitatilor de productie dupa efectuarea operatiunilor de fisurare", se precizeaza in raport.

Petrom si-a propus sa modernizeze reteaua de benzinarii, "4 statii fiind deja deschise in primul trimestru, 7 statii in T2/08, iar alte 11 statii se afla in stadiul de constructie in acest moment".

Vanzarile de gaze ale Petrom au scazut in al doilea trimestru cu 6% fata de acelasi interval din 2007, pana la 1,127 miliarde metri cubi, "ca urmare a conditiilor nefavorabile de pe piata, determinate de masurile de reglementare si de faptul ca cererea de gaz venita din partea centralelor electrice a fost mai mica in trimestrul al doilea, comparativ cu anul trecut din cauza conditiilor meteo", se mai scrie in raport.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri