6 / 7

SIF - evolutie atipica in perioada premergatoare raportarilor

Investitorii au mizat pe rezultate financiare semestriale bune, iar perioada de publicare a lor a fost un prilej pentru o usoara revenire pe termen scurt a pietei.

“Singurele actiuni care nu au fost angrenate de aceste aprecieri au fost cele ale celor cinci Societati de Investitii Financiare, indicele BET-FI cunoscand mai mult evolutii intr-o zona pe palier. Diferenta dintre evolutia indicelui BET si a indicelui BET-C comparativ cu evolutia indicelui BET-FI arata ca perioada de reveniri a fost mai mult o zona speculativa, investitorii fiind mai sceptici cu privire la evolutia SIF-urilor care sunt analizate mai ales din perspectiva performantelor VUAN-ului si mai putin raportat la performantele financiare. Astfel, in cazul acestora nu au existat anticipatii pozitive cu privire la evolutia viitoare a VUAN-ului”, a explicat Andreea Ciobanu.

Toate miscarile pietei din aceasta perioada indica o prezenta evidenta a speculatorilor, mai mare decat cea a investitorilor. “Faptul ca societati din sectoare diferite, cu raportari diferite la semestru (unele in media asteptarilor, altele nu) se misca in acelasi sens intr-o perioada restransa de timp indica faptul ca piata a fost dominata in acea perioada de tranzactii efectuate de investitori cu profile investitionale foarte asemanatoare”, a explicat Andrei Ciubotaru.

Si Barbulescu semnaleaza o prezenta masiva a speculatorilor in ultima perioada. “Faptul ca nu sunt volume foarte mari nici cand sunt scaderi, nici cand sunt cresteri indica faptul ca majoritatea operatiunilor e indusa de speculatori si nu de investitori pe termen mediu si lung”, a conchis analistul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri