3 / 6

Plata contributiei catre Fondul de Compensare a Investitorilor afecteaza profitul SSIF-urilor

Scopul Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) este de a compensa investitorii in situatia incapacitatii societatilor de servicii de investitii financiare de a returna fonduri banesti si/sau instrumentele financiare datorate sau care apartin investitorilor, care au fost detinute in numele acestora, cu ocazia prestarii de servicii financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investitii.

Fondul compenseaza, in mod egal si nediscriminatoriu, investitorii, cu exceptia celor institutionali si profesionali, in limita unui plafon stabilit anual, prin ordin al presedintelui CNVM.

Contributia este de 1,8% din veniturile obtinute din comisioanele sau tarifele aferente tranzactiilor cu instrumente financiare si activitatile de custodie si administrare de instrumente financiare.

“Contributia catre FCI este, intr-un mod complet nefericit, o cheltuiala finala care afecteaza intermediarii, in special pe cei care fac venituri din comisioane de tranzactionare, nu din tranzactii pe house (contul house este contul propriu de tranzactionare al unei firme de brokeraj – n.r.)”, a declarat, pentru Wall Street, Mihaela Biciu, general manager la Vanguard.

Managerul explica ca este discutabil cand ar trebui folosit acest Fond de Compensare, in conditiile in care, prin lege, fondurile intermediarilor trebuie obligatoriu tinute distinct de cele ale clientilor, iar valorile mobiliare aflate in custodie la intermediar nu fac parte din patrimoniul societatii, pentru a nu fi puse in pericol de un eventual faliment.

“Aceste contributii nu ar trebui sa se constituie in cheltuieli finale pentru intermediari, ci sa ramana in activul intermediarului, trecand pe cheltuieli doar in cazul unei eventuale folosiri a banilor din fond, proportional cu suma folosita”, continua Mihaela Biciu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri