1 / 4

Pe un termen atat de scurt, nu putem vorbi de o dezamagire

Dupa 12 ani de asteptare, promisiuni si incercari, “evenimentul anului la BVB”, cum l-au numit brokerii, nu s-a bucurat de success, cel putin pe termen scurt.

Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, a aprobat ca la prima vedere situatia pare negativa, mai ales ca a fost facuta o singura tranzactie. “Dezamagirea pietei provine probabil din asteptarile prea mari si pe termen mult prea scurt de la aceste instrumente financiare noi pe piata de capital autohtona”, a explicat acesta, pentru Wall-Street.

Insa, la o analiza mai amanuntita, concluzia comuna a specialistilor se indreapta asupra ideii ca este prea devreme pentru titluri de stat sa faca volume importante de tranzactionare la bursa. “Va trebui sa treaca o perioada de timp mai lunga pana cand noile instrumente financiare sa fie asimilate de piata, sa fie cunoscute tuturor participantilor mecanismele de tranzactionare si evaluare”, a mai spus brokerul.

Cristian Tudorescu, analist piete de capital, a declarat ca e devreme sa vorbim despre dezamagiri la nici o luna. “Dat fiind modul de organizare a pietei nu cred ca s-ar fi asteptat cineva sa avem o explozie a tranzactiilor”, a declarat analistul.

Desi, momentan, lichiditatea nu este semnificativa, Tudorescu sustine ca listarea titlurilor de stat este un eveniment important. “Ar fi un nonsens sa ignoram sau sa minimalizam acest lucru, mai ales ca a fost asteptat de ani buni. Pentru cresterea lichiditatii, este necesar ca brokerii sa se interpuna ca intermediari activi si sa atraga cat mai mult din piata dominata de banci. Acestea nu vor lasa de bunavoie ca tranzactiile sa migreze spre bursa", a mai spus acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri