3 / 4

Ce va ajuta lichiditatea instrumentelor?

Tudorescu considera un succes daca se va ajunge la traznactii prin bursa ale titlurilor de stat de 5-10 milioane de euro pe luna.

“E posibil ca proportia tranzactiilor cu titluri de stat efectuate prin bursa sa fie undeva la 5% anual din volumul emisiunilor, in conditiile in care bancile vor continua sa detina felia majora pe segmentul secundar. Pe bursa sunt listate acum emisiuni ale statului roman de 2 mld. EUR, iar in viitor probabil vom mai avea cateva emisiuni importante”, a declarat analistul.

Practic, lansarea de catre stat a unor noi emisiuni in conditiile actuale, cand rata dobanzii a crescut foarte mult, va amplifica si interesul detinatorilor de titluri de stat mai vechi sa le tranzactioneze prin intermediul bursei si este posibil ca volumul schimburilor sa creasca, crede Grigoras.

Cu exceptia noilor emisiuni, cresterea lichiditatii pe aceste instrumente depinde si de alti factori. Cei mai importanti au fost enumerati de brokerul Intercapital: “trecerea unei perioade de timp mai indelungate de la lansare, aparitia market makerilor, dezvoltarea pietei de capital autohtone prin prezenta unui numar din ce in ce mai mare de investitori sofisticati sunt cei mai importanti factori ce vor ajuta lichiditatea”, a conchis acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri