2 / 5

De ce a fost bursa romaneasca cea mai afectata de scaderi?

La scaderile atat de drastice ale BVB au contribuit si factorii interni, atat macroeconomici, cat si politici, sustin specialistii.

“Se stie ca bursa este oglinda economiei unei tari, cu toate motoarele pe care le implica - legislatie, justitie, birocratie, infrastructura si, desigur, mediu politic. Lipsa de progrese din partea Romaniei a fost sanctionata prin avertismente de catre Uniunea Europeana, avertismente adresate politicului si care, la randul lor, s-au materializat in pierderi foarte mari in mediul privat, spre exemplu piata de capital”, a declarat, pentru Wall-Street, Silviu Enache, general manager KD Capital Management.

In plus, Marius Pandele sustine ca o influenta importanta o are si specificul pietei si lipsa de adancime a acesteia.
“Emitentii de la BVB sunt, multi dintre ei, mai mult de decor pe piata de capital. Singura legatura cu bursa este data de comunicatele care apar din cand in cand si de rezultatele financiare pe care le publica. Actiunile tranzactionabile sunt putine, nu au loc imprumuturi de pe piata de capital, si asa mai departe”, crede acesta.

Partea proasta este ca in aceasta situatie sunt si multi dintre emitentii de baza listati la Bucuresti. “Sa ne gandim numai la ce tranzactii a intermediat bursa de la Budapesta in perioada in care OMV incerca sa preia MOL. La fel s-ar intampla si la noi daca ar exista vreo miza serioasa, alta decat cresterea si scaderea cotatiilor. In momentul in care au loc scaderi de amploare la nivel international devenim neatractivi pentru investitorii straini, pentru ca avem o piata mica si cu un free float nesemnificativ”, a mai spus analistul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri