3 / 5

BVB are indicatori de evaluare asemanatori cu ai pietelor din regiune

Marius Pandele, Head of Research la Vanguard, explica faptul ca nu trebuie dramatizate foarte mult aceste scaderi, pentru ca inainte de acestea bursa romaneasca avusese parte de cresteri fara precedent, ajungand la multipli de evaluare uriasi pentru orice piata de capital. “In conditiile in care toti participantii la piata si-au asumat aceasta situatie de volatilitate ridicata (sa nu uitam ca in perioada cand PER-urile de 30-40 erau la ordinea zilei au fost putini care sa recomande altceva decat cumparare), e normal sa asistam si la astfel de situatii”, a explicat analistul.

In acest moment, PER-ul mediu al companiilor cotate la BVB este intre 15 si 20. Luand in calcul 97 de emitenti de la BVB si Rasdaq, Pandele a obtinut un PER mediu de 17,34.
“In ceea ce priveste indicele BET, in momentul de fata indicatorul PER este de 12.83, luand in calcul cele mai recente raportari financiare ale emitentilor. Nu trebuie sa uitam ca BET este un indice format din numai 10 emitenti, un fapt destul de rar in randul altor burse, unde exista indici de referinta cu 15, 20, 30 sau chiar mai multi emitenti inclusi. In aceste conditii e normal sa apara si valori mai mari ale PER pentru unele companii incluse in acei indici, care sa urce media. In Ungaria, de exemplu, sunt in prezent doua companii in indicele BUX care au PER peste 30”, a declarat analistul-sef al Vanguard.


Acesta ne-a mai spus ca daca avem in vedere si alti indicatori de evaluare putem spune ca actiunile romanesti au ajuns cam la aceiasi multipli cu cele din regiune, “insa in conditiile in care piata autohtona este „mai emergenta” decat celelalte, si prin urmare ar fi normal sa avem multipli ceva mai mari. Dar de aici si pana la a spune ca suntem cei mai ieftini de pe planeta cred ca este un drum destul de lung”, a continuat Pandele.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri