3 / 7

Farmache: Timpul este esential in crearea lichiditatii

In acest context, perspectivele pentru tranzactii cu obligatiuni de stat la BVB erau mai mult decat favorabile.

Insa prima zi de tranzactionare a obligatiunilor de stat la bursa bucuresteana a adus incheierea unei singure tranzactii, cu 99 de titluri din emisiunea B1110A (scadenta in 2011), avand o valoare totala de 1,0 milioane lei (sub 300.000 EUR) si un pret de 94,78%. Activitatea a ramas in continuare sporadica, si pana astazi s-a mai inregistrat o singura tranzactie cu titluri de stat, pe data de 11 august, cu 104 titluri din emisiunea B10101A (scadenta in 2010, randament 6,00%), avand o valoare totala de 1,0 milioane lei si un pret de 92,03%.

Situatia poate fi pusa pe seama noutatii acestei piete, explica Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti. “Timpul este un factor esential in crearea lichiditatii pentru orice tip de piata financiara si de aceea cred ca la mai putin de o luna de la debutul titlurilor de stat la BVB nu trebuia sa ne asteptam la valori ridicate de tranzactionare”, a declarat acesta.

Istoricul altor segmente ale pietei de capital romanesti arata ca explicatia este una valida. Platforma de tranzactionare a derivatelor, lansata de BVB in septembrie 2007, a inregistrat tranzactii totale in valoare de numai 0,5 milioane lei in acel an si 13,2 milioane lei de la inceputul anului 2008 pana in prezent. Chiar si pietei actiunilor i-au trebuit sase ani de la lansare pentru a atinge pragul de 1 milion EUR tranzactionati zilnic (volume cumulate BVB + Rasdaq).

Piata obligatiunilor la BVB a atins un volum mediu zilnic de 1 milion EUR de-abia in 2006, la cinci ani de la debutul acestor instrumente la bursa (chiar si atunci volumul mai ridicat a fost determinat de operatiuni pe piata primara). De la inceputul anului 2008 valoarea totala a tranzactiilor cu obligatiuni la bursa (corporative si municipale, inclusiv cele doua tranzactii cu titluri de stat) a fost de numai 18,7 milioane EUR, adica aproximativ 112 mii EUR pe zi.

Presedintele BVB este optimist in ceea ce priveste viitorul: “Cred ca lichiditatea va creste treptat la BVB si daca ar fi sa vorbesc doar de piata instrumentelor financiare cu venit fix (categorie in care se incadreaza si titlurile de stat), ma astept ca valoarea tranzactiilor cu acest tip de instrumente financiare negociate la BVB sa creasca in anul urmator de cel putin trei ori fata de anul 2008”. Stere Farmache spune ca dezvoltarea pietei secundare a titlurilor de stat se poate face prin promovarea acestor instrumente in randul investitorilor, atragerea pe piata titlurilor de stat a acelor intermediari care pot juca rolul de market-maker si cresterea valorii totale a titlurilor aflate in circulatie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri