6 / 7

Investitorii institutionali sunt atrasi de titlurile de stat

Reprezentantii investitorilor institutionali au pareri similare. Razvan Rusu, Investment Manager la societatea de administrare a investitiilor Certinvest, sustine ca principalii detinatori de titluri de stat sunt bancile comerciale, care beneficiaza deja de o platforma de tranzactionare interna cu un volum ridicat. “Practic, astazi titlurile de stat listate la BVB se adreseaza doar investitorilor de retail de pe bursa, iar acestia nu sunt foarte activi pe piata, numarul lor dupa ultimele evolutii este foarte scazut, iar volumele sunt de asemenea slabe”, a explicat Rusu.

Bursa de Valori Bucuresti a raportat un numar mediu lunar al cumpararilor de actiuni in 2008 de 9.400. Acest numar a scazut din cauza evolutiei descendente a actiunilor – media indicatorului pentru 2007 a fost de 11.900. Numarul total de investitori la bursa in Romania este estimat la aproximativ 70.000 (numarul de investitori activi la BVB conform Depozitarului Central a fost de 53.500 in 2007. La acestia se adauga investitorii care nu au realizat tranzactii in 2007 si cei care au realizat numai tranzactii la BMFMS, nu si la BVB).

Fata de acest numar redus, numarul de investitori in instrumente cu venit fix este si mai mic – investitorii persoane fizice in ofertele primare de vanzare de obligatiuni sunt de ordinul zecilor, in cel mai bun caz.

In ce priveste lichiditatea titlurilor de stat la BVB, Razvan Rusu spune ca principala problema pare a fi lipsa clientilor mari din tranzactiile cu titluri la bursa, “iar aceasta se datoreaza in principal faptului ca acestia au deja relatii solide cu trezoreriile bancilor si obtin de multe ori cotatii superioare celor afisate in piata. Fondurile Certinvest (in curand Aviva Investors Romania) au tranzactionat la BVB titluri de stat. Insa, deocamdata, titlurile de stat la BVB par a fi o optiune mai degraba pentru clientii de retail, clientii institutionali folosind relatiile directe cu bancile, unde negocierea joaca un rol important”, a mai spus managerul.

Costel Ceocea, vicepresedintele SIF Moldova, spune ca societatea de investitii financiare monitorizeaza cu atentie ofertele de titluri de stat, acestea fiind atractive pentru managementul riscului. Insa, in ultima perioada bancile au oferit SIF dobanzi atractive, unul din avantajele suplimentare ale plasamentelor bancare fiind legat de lichiditatea acestora.

In concluzie, exista mai multe cauze pentru lichiditatea redusa a titlurilor de stat la bursa: noutatea pietei, contextul financiar nefavorabil, randamentele titlurilor, lipsa de educatie financiara a investitorilor de retail sau mecanismul existent de tranzactionare a titlurilor pe piata interbancara pentru investitorii institutionali. Pentru toate acestea, pare sa existe un numitor comun: timpul le va rezolva pe toate, cu conditia ca eforturile de dezvoltare si promovare a pietei sa continue (o solutie valabila, de altfel, pentru toate segmentele pietei de capital, nu numai pentru titluri de stat).

Pe termen mediu si lung, unul din elementele principale de dezvoltare a pietei sunt investitorii de retail, in conditiile in care investitorilor institutionali vor trebui sa vada avantaje mult mai mari fata de tranzactionarea titlurilor pe piata interbancara.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri