4 / 7

Presedintele BMFMS da vina pe contextul international nevaforabil

Contextul nefavorabil al pietelor de capital este un alt motiv al tranzactionarii reduse a titlurilor de stat, crede Teodor Ancuta, presedinte al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS). “Momentul lansarii lor a fost foarte prost, in conditiile in care o piata emergenta, cum este cea de le Bucuresti, este influentata de evolutia pietelor internationale. Lichiditatea va creste doar pe masura maturizarii acestei piete. De altfel, daca listarea titlurilor de stat s-ar fi realizat mai demult, poate aceste instrumente ar fi fost folosite intens acum. Mai ales ca titlurile de stat sunt mai atractive in conditiile in care riscul este foarte scazut si sunt exonerate de impozit”, a declarat acesta. Conform presedintelui BMFMS, un alt motiv este legat de dimensiunea redusa a pietei obligatiunilor la BVB.

Indicele oficial al Bursei de Valori Bucuresti, BET, a pierdut 44,2% din valoarea de la inceputul anului, piata de capital romaneasca fiind puternic corelata cu alte piete de capital afectate de scaderi.

Si Teodor Ancuta este optimist in ceea ce priveste viitorul institutiei pe care o conduce, spunand ca BMFMS intentioneaza lansarea unei piete spot proprii, care sa includa si tranzactionarea titlurilor de stat. Acesta a explicat ca platforma va incepe cu 10 emitenti in anul 2009 (unul din acestia fiind chiar bursa sibiana), iar lichiditatea estimata a pietei va atinge 30-40 milioane EUR pe zi intr-un interval de trei ani de la lansare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri