3 / 4

Asteptarile sunt in continuare pesimiste

Chiar daca bancile centrale intervin in incercarea de a mai tempera presiunea negativa, influenta exercitata de ultimele stiri venite din Statele Unite, dar si de pierderile din zilele trecute ale marilor burse internationale afecteaza increderea investitorilor.

Evenimentele din ultimele zile din America si Europa pun o presiune foarte puternica asupra tuturor institutiilor financiare, increderea in sistemele financiare fiind puternic afectata in ultima perioada. “In aceste conditii este posibil ca pesimismul sa domine in continuare pietele bursiere, sfarsitul perioadei de scadere parand a fi din ce in ce mai indepartat”, a mai spus Nicu Grigoras.

Nici Barbulescu nu este foarte optimist. “Cat timp situatia continua in acelasi mod, nu avem de ce sa ne facem sperante cu privire la revenirea pietei”, a declarat acesta.

Comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, a afirmat, ieri, ca nu stie cat va dura criza financiara internationala, stigmatizand "aviditatea" bancherilor pe care ii considera responsabili de criza. Almunia a acuzat bancile de investitii, a caror lacomie si avant in a multiplica instrumentele financiare ar fi tocmai cauzele crizei actuale.

In America, Federal Reserve, banca centrala americana a anuntat ca va injecta 180 miliarde dolari in pietele financiare, in cadrul unei actiuni comune, impreuna cu alte banci centrale. Actiunea concertata a bancilor mondiale vrea sa stopeze teama care a cuprins pietele financiare, dupa falimentul de luni al bancii de investitii americane Lehman Brothers.

In schimb, stirea ca banca britanica Lloyds TSB a cumparat Halifax Bank of Scotland (HBOS) pentru 12,2 miliarde lire sterline (22,2 miliarde dolari) a tensionat si mai mult pietele financiare, investitorii asteptandu-se la noi falimente. De asemenea, banca de investitii Morgan Stanley se confrunta cu probleme si poarta discutii cu alte banci, in vederea unei fuziuni.

La jumatatea sedintei de ieri, Bursa de la Bucuresti isi tempera scaderile, dupa anuntul de interventie al bancilor centrale, o data cu revenirea burselor externe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri