1 / 7

Luni: Cea mai dramatica zi din istoria Wall-Street

Saptamana trecuta a debutat cu cea mai dramatica zi din istoria Wall-Street, care a creat turbulente impresionante pe pietele financiare din intreaga lume. Bank of America a acceptat sa cumpere banca Merrill Lynch pentru circa 50 de miliarde dolari, ca sa evite o accentuare a crizei, iar Lehman Brothers a invocat Capitolul 11 de protectie impotriva falimentului.

Falimentul reprezinta sfarsitul acestei institutii, vechi de 158 de ani, care a reusit sa treaca peste cele doua razboaie mondiale sau peste colapsul fondului de investitii Long-Term Capital Management, insa nu a putut face fata crizei creditelor.

Falimentul Lehman Brothers este de departe cel mai mare din istoria SUA, institutia detinand active totale de peste sase ori mai mari decat cele ale companiei de telecomunicatii WorldCom, care a solicitat protectie fata de creditori in 2002 si ocupa locul al doilea in ierarhie.

Pietele de capital au cazut puternic luni, ca reactie la planul Lehman Brothers de a-si suspenda operatiunile de tranzactionare.

Piata new-yorkeza a deschis in scadere semnificativa sedinta de luni, dupa ce banca de investitii Lehman Brothers s-a pus sub protectia legii falimentelor, iar Merrill Lynch a anuntat ca va fi preluata de Bank of America. Astfel, indicele Dow Jones a scazut cu 2,34%, Nasdaq, cu 2,65%, iar indicele Standard & Poor's, cu 2,95%, potrivit AFP.

Bancile centrale din intreaga lume s-au mobilizat pentru a preintampina efectele scaderii pietelor de capital si devalorizarii dolarului in raport cu alte valute.

Efectul falimentului bancii Lehman Brothers a fost resimtit si pe pietele europene. Bursa din Londra a scazut cu mai mult de 5% la jumatatea sedintei de tranzactionare, dupa anuntul Lehman Brothers.

Indicele Dax al celor 30 de actiuni-vedeta ale Bursei de la Frankfurt a pierdut mai mult de 4%, iar indicele principal al bursei pariziene, CAC 40, a coborat cu 5,60%, la 4.090,10 puncte, potrivit AFP, citat de NewsIn.


Si BVB a fost afectata de criza generala de pe pietele internationale, evoluand descendent, in ton cu toate pietele lumii. Luni, Indicele BET a scazut cu 4,24%, in timp ce BET-C a coborat cu 3,67%. Indicele BET-FI a pierdut luni 5,14%, iar indicele BET-XT a pierdut 4,28%, iar indicele BET-NG a scazut cu 4,81%.

O alta veste care a participat la criza de pe piata financiara Americana a fost deprecierea cu 52% a titlurilor American International Group, dupa ce compania a cerut bancii centrale americane (Federal Reserve) o finantare pe termen scurt de 40 miliarde dolari, pentru a evita o scadere a ratingurilor.

AIG, care a suferit pierderi in valoare de 18 miliarde dolari in ultimele trei trimestre, a trebuit sa ia rapid masuri dupa ce agentia de evaluare Standard and Poor's a anuntat, vineri, ca va micsora ratingul acordat asiguratorului.

Bancile centrale din statele afectate de aceatsa criza au inceoput inca de luni sa ia masuri pentru a stopa declinul.

Dupa deciziile de relaxare a politicii monetare ale bancilor centrale din China, Australia si Noua Zeelanda, jucatorii de pe piete sunt atenti la ce va face Federal Reserve, banca centrala americana, si Banca Centrala Europeana (BCE), spune Hurkamp.

Banca Centrala Europeana (BCE) a efectuat o injectie de capital in pietele din zona euro, de 70 miliarde euro, in incercarea de a reduce tensiunile declansate de criza bancara din Statele Unite, potrivit AFP.

BCE incearca in acest mod sa redea increderea bancilor, care sunt inca in stare de soc dupa ce banca americana de investitii Lehman Brothers s-a declarat, luni, falimentara.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri