3 / 7

Miercuri: FED rascumpara AIG, BVB scade

Ziua de miercuri a stat sub semnul deciziei Federal Reserve. Banca centrala Americana a aprobat o operatiune de rascumparare a asiguratorului AIG, in valoare de 85 miliarde dolari, in urma careia guvernul american va deveni actionar majoritar al grupului, cu o detinere de 80%.

Decizia, anuntata la numai doua saptamani dupa ce Trezoreria a preluat companiile ipotecare cvasi-guvernamentale Fannie Mae si Freddie Mac, este cea mai radicala interventie in sectorul privat din istoria bancii centrale si are ca scop prevenirea unei crize financiare globale.

In contextul in care compania parea ca nu va face rost de lichiditatile necesare pentru a evita falimentul, secretarul Trezoreriei, Henry Paulson Jr. si presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, s-au intrunit marti cu liderii Senatului si ai Camerei Reprezentantilor, pentru a explica planul de salvare.

In cazul in care AIG ar fi dat faliment si ar fi fost incapabila sa achite creantele de asigurari, investitorii institutionali din intreaga lume ar fi fost obligati imediat sa reevalueze valori mobiliare in valoare de miliarde de dolari, ceea ce ar fi dus la reducerea propriului capital si a creditelor.

Cu toate acestea, masura va declansa probabil intense dezbateri politice in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, pentru a stabili cine este vinovat pentru criza financiara, ce a facut necesara salvarea AIG.

Vanzarile unor pachete semnificative de actiuni au continuat in sedinta de miercuri a Bursei, remarcandu-se, de aceasta data, sectorul SIF, unde volumele mari de pe SIF Oltenia conduc la ipoteza ca un investitor strain isi lichideaza plasamentele din regiune, sustin brokerii.

Cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au scazut pe plan emotional, aceste titluri fiind in general mult mai sensibile la stiri negative. “Cel mai urmarit indicator la SIF este valoarea VUAN-ului, probabil investitorii neavand anticipatii pozitive pentru evolutia acestuia. Deprecierile din ultima perioada se vad cel mai mult acum in VUAN-ul SIF-urilor, raportul pret/vuan ramanand aproape constant in prezent, in conditiile in care cotatiile din piata au scazut. VUAN-ul SIF este calculat luand in considerare pentru companiile listate din portofoliu cotatiile pe ultimele trei luni. In plus, sa nu uitam ca toate cele cinci SIF-uri detin participatii importante in banci, a caror valoarea de piata a scazut foarte mult in ultimul an”, explica Andreea Ciobanu.


Indicele BET a scazut miercuri cu 0,39%, pana la 4.463,11 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat nesemnificativ, cu 0,02%, pana la 3.375,84 puncte. Indicele BET-FI a pierdut cel mai mult - 3,37% - pana la 26.555,46 puncte.

“Deprecierile mai puternice suferite de piata de capital romaneasca au fost influentate si de o supraincalzire a bursei romanesti in perioada de dinaintea declansarii crizei financiare din SUA. In mod paradoxal, supraincalzirea a fost determinata in primul rand de cresterea volumului tranzactiilor si a interesului pentru investitiile in actiuni romanesti listate in contextul aderarii Romaniei la UE si in conditiile pastrarii constant al numarului de emitenti listati pe piata reglementata”, a mai spus analistul-sef de la Intercapital.

O alta stire importanta a zilei de miercuri a fost cea a posibilei fuziuni dintre banca britanica Lloyds TSB si HBOS Plc, cea mai mare banca ipotecara din Marea Britanie.

Informatia a devenit publica dupa ce titlurile HBOS s-au depreciat pentru a sasea zi consectiv, din cauza temerilor investitorilor privind efectul pe care criza creditelor ipotecare l-ar putea avea asupra bancii. Zvonul unei posibile preluari a dus, insa, la o revenire a cotatiei actiunilor.

Stadiul negocierilor nu a putut fi determinat, iar reprezentantii celor doua institutii au refuzat sa comenteze pe acest subiect.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri