4 / 7

Joi: Congresul American intervine in solutionarea crizei

Joi, Federal Reserve a luat decizia de a injecta180 miliarde dolari in pietele financiare, in cadrul unei actiuni comune, impreuna cu alte banci centrale. Actiunea concertata a bancilor mondiale vrea sa stopeze teama care a cuprins pietele financiare, dupa falimentul de luni al bancii de investitii americane Lehman Brothers.

In schimb, stirea ca banca britanica Lloyds TSB a cumparat Halifax Bank of Scotland (HBOS) pentru 12,2 miliarde lire sterline (22,2 miliarde dolari) a tensionat si mai mult pietele financiare, investitorii asteptandu-se la noi falimente. De asemenea, banca de investitii Morgan Stanley se confrunta cu probleme si poarta discutii cu alte banci, in vederea unei fuziuni.

Banca americana Morgan Stanley a demarat discutii cu Wachovia in vederea unei posibile fuziuni, iar CNBC a anuntat ca HSBC Holding si banca chineza Citic Group ar fi, de asemenea, interesate de o preluare.

Astfel, venerabila banca de pe Wall Street intregeste lista institutiilor care se vad nevoite sa caute ajutor, dupa ce falimentul Lehman Brothers si problemele AIG continua sa provoace pierderi pe pietele internationale de capital.

Evenimentul zilei de joi a fost insa cresterea uimitoare a Burselor din Statele Unite, cele mai mari cresteri din ultimii sase ani, sustinute de anuntul guvernului american cu privire la un plan mai complex pentru calmarea crizei financiare.

Zvonurile privind o solutie guvernamentala la criza de pe pietele de capital a determinat o crettere a actiunilor joi, astfel incat Wall Street a avut cea mai buna zi din ultimii tase ani.

Ca efect imediat asupra burselor americane, indicele compozit Dow Jones (DJIA) a crescut joi cu 3,86%, la 11.019,7 puncte, iar indicele reprezentativ pentru cele mai mari 500 de companii listate la Bursa in Statele Unite (S&P 500) a urcat cu 4,33%, la 1.206,51 puncte. Indicele Nasdaq a cattigat cel mai mult - 4,78% -, pana la 2.199,1 puncte.

Daca in sedinta de miercuri titlurile American International Group (AIG) s-au prabusit cu 45,33%, la finalul sedintei de joi, actiunile celui mai mare asigurator din lume bifau un castig de 31,22%.

Cel mai mare grup de asigurari din lume, American International Group (AIG) a fost salvat de la faliment de banca centrala americana, Federal Reserve (Fed), care a preluat aproape 80% din actiunile AIG, pentru un imprumut de 85 miliarde dolari.

Guvernul american si Federal Reserve, banca centrala americana, au deschis, joi noaptea, calea pentru o interventie dramatica menita sa curete creditele neperformante ce au subrezit bancile si au determinat criza creditelor.

Henry Paulson, secretarul american al trezoreriei, s-a intalnit cu Ben Bernanke, guvernatorul Federal Reserve, ca sa discute despre solutii posibile ale crizei financiare ce a aruncat in faliment, la inceputul saptamanii, a patra banca de investitii din lume, Lehman Brothers.

Administratia Bush dezvolta un plan pentru a reduce presiunea de pe pietele financiare, au declarat secretarul Trezoreriei Henry Paulson si presedintele Federal Reserve Ben Bernanke in cursul unei audieri in Congres, joi noaptea.

Reprezentantul democrat de Massachusetts Barney Frank a declarat dupa reuniunea extraordinara a Congresului ca administratia cere dreptul a de "cumpara activele nevandabile" care "otravesc" pietele. Exista un val de ingrijorare ca infiintarea unui organism care sa se ocupe de acest lucru "ar putea dura prea mult", a adaugat el.

Paulson, Bernanke si presedintele SEC, Christopher Cox, au discutat aproape 90 de minute cu peste 10 congresmeni democrati si republicani, inclusiv cu presedintele Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi, in biroul acesteia.

Senatorul Richard Shelby a afirmat ca reuniunea s-a concentrat pe problema "activelor nevandabile". "Asteptam propunerea pe care ne-o vor trimite Trezoreria si Rezerva Federala", a adaugat el. Shelby, senator de Alabama, este un membru important al Comisiei pentru banci a Senatului.

Si presedintele acestei comisii, Christopher Dodd, a afirmat ca Senatul va raspunde propunerii administratiei privind criza de pe Wall Street dupa ce va primi mai multe detalii, adica in weekend sau la inceputul saptamanii viitoare. Comisia pentru banci a Senatrului va convoca o audiere marti, consacrata probabil acestei propuneri, a adaugat el.

"Nu am nicio idee cum va arata. Nu va pot da cifre, volume, Este un moment foarte serios", a subliniat Dodd. "Sunt in Senat de 28 de ani si in Congres de 34. Nu a existat niciodata un moment atat de serios", a explicat el.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri