3 / 6

Specialistii nu sunt incantati de masurile anuntate de CNVM

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va suspenda pana la sfarsitul acestui an cota aplicata tranzactiilor bursiere si va renunta pentru sase luni la banii cuveniti in cazul ofertelor publice initiale, a declarat ieri Gabriela Anghelache, presedintele CNVM (foto).

"Avand in vedere scaderile drastice pe care le-am resimtit in ultima perioada, am considerat ca este cazul sa dam acest mesaj de incredere pentru investitori in primul rand si, de asemenea, sa oferim posibilitati sporite acestora de a ramane pe piata de capital. Consideram ca se impune sa facem un efort deosebit, efort care se va concretiza in a renunta, pentru o perioada de timp determinata, la mai bine de o treime din veniturile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. O prima masura, care ar trebui sa se reflecte asupra costurilor investitorilor, in sensul reducerii acestora, este aceea potrivit careia pana la sfarsitul acestui an cota aplicata asupra valorii tranzactiilor si care prin lege este de pana la 0,08% se suspenda", a declarat Gabriela Anghelache.

Specialistii nu sunt insa foarte entuziasmati de aceasta decizie. “Masurile luate de CNVM sunt nesemnificative. Sumele economisite de SSIF prin renuntarea la cota de 0,08% pana la sfarsitul anului sunt neglijabile”, a explicat Pasol.

O alta masura anuntata de CNVM este reducerea comisionului din ofertele publice de listare, in vederea atragerii companiilor la cota Bursei.

CNVM considera ca intervalul de sase luni in care companiile ce doresc listarea la bursa sunt scutite de cota pentru un IPO nu este mic, dar in acelasi timp va evalua masurile luate, si, in functie de conditiile din piata sau de dosarele primite pentru eventualele listari, ar putea modifica perioada suspendarilor.

“Masura cu comisioanele pentru IPO este inutila - nu anticipam un val de oferte publice initiale noi in aceasta perioada”, a mai spus presedintele Intercapital Invest.

In plus, CNVM a anuntat ca va lua masuri complemenatre, care presupun intensificarea supravegherii, pe paliere precum incadrarea in cerintele de capital la nivelul intermediarilor, a politicii investitionale la nivelul fondurilor de investitii, respectiv a organismelor de plasament, si la supravegherea tranzactiilor cu instrumente financiare derivate, mai ales in ceea ce priveste identificarea unor situatii care pot genera influente asupra pretului spot.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri