2 / 6

Volatilitate mare – ar fi scazut preturile mai mult?

Din punct de vedere al investitorilor, existenta short-selling-ului ar fi putut insemna pentru o parte dintre acestia o posibilitatea de a-si recupera o parte din pierderile suferite in ultimul an, a explicat Gabriel Aldea (foto).

“In acelasi timp, existau premisele ca panta descendenta pe care s-ar fi inscris piata sa fie mai accentuata, iar volatilitatile pretului chiar si mai ridicate de cat cele de pana acum”, a mai spus brokerul Intercapital.

Pandele crede ca daca s-ar fi putut castiga din scaderi, acestea ar fi putut fi mult mai ample.

“Cel mai probabil ar fi fost o piata cu lichiditate mai mare, insa posibil si cu volatilitate mai mare. Daca in conditiile actuale, cu o singura directie in care actiunile pot aduce profituri, indicii au scazut cu cateva zeci de procente, in situatia in care se putea castiga si din scaderi ar fi putut fi si mai rau”, a explicat acesta.

Pe de alta parte, evident investitorii ar fi avut mai multe posibilitati de a castiga, spre deosebire de situatia din prezent. “Oricum, un lucru este sigur, short-selling-ul nu i-ar fi putut tine in Romania pe investitorii straini care au plecat de la inceputul crizei financiare globale”, a mai spus analistul-sef de la Vanguard.

Cert este ca short-selling-ul ar fi accentuat volatilitatea pe termn scurt, crescand in anumite momente presiunea la vanzare. “Desigur, aceeasi presiune s-ar fi mutat ulterior la cumparare. Crescand volatilitatea ar fi crescut desigur si riscurile mai ales in momentele de panica atunci cand sume importante ar fi fost directionate pe short-selling”, a declarat Silviu Enache.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri