3 / 5

Extinderea limitei de variatie in situatii exceptionale, ambigua

Potrivit modificarilor operate, codul BVB prevede largirea limitei maxime de variatie, in situatii exceptionale, pana la +/- 40%, care se va face gradual, in trei etape. Astfel, in conditii deosebite de functionare a pietei, in perioada de predeschidere a pietei, se poate mari limita de variatie pana la +/- 25%. In conditiile in care nu exista un pret potential de deschidere, limitele de variatie se pot extinde la +/- 35%, si, ulterior, pana la +/- 40% fata de pretul de referinta.

Specialistii consultati de Wall-Street sustin ca "situatiile exceptionale" nu sunt clar enumerate si ca aceasta masura nu se potriveste cu ideea de piata transparenta si echilibrata.

Astfel, reprezentantul Vanguard, Andrei Ciubotaru, nu considera normale aceste decizii, firma facand deja o adresa catre CNVM, prin care isi exprima dezacordul.

“In ce priveste extinderea limitei de variatie, bursa nu are cum sa stie daca se poate forma alt pret la -25%. Orice ordin care depaseste limita de tranzactionare este anulat definitiv si se intoarce la intermediar. Acele situatii exceptionale vor fi la discretia Consiliului Bursei, ceea ce nu este normal. Trebuie sa existe o limita foarte clara: ori este o limita de tranzactionare, ori nu este deloc”, a declarat Ciubotaru.

Nicolae Ghergus, directorul Confident Invest, nu s-a aratat foarte incantat de aceste decizii.

“Cat priveste largirea tunelului de variatie pana la valori de 40%, am senzatia ca e o decizie luata de oameni picati in piata romaneasca de cativa ani, timp in care am avut o bruma de lichiditate, ori de oameni carora li s-a facut dor de tranzactiile ‘avion’ de dinainte de 2000, in care nu existau limite pe pietele romanesti si in care majoritatea investitorilor erau spectatori, ridicand picioarele sau lasand capul jos pentru a se feri de intraday-urile ce treceau prin ''tuneluri'' mai mari chiar si de 100% din valoarea pretului”, ne-a declarat acesta.

“Principiile sunt simple si le aplica toate pietele emergente, lipsite de lichiditate. Rusia a suspendat acum doua saptamani cel putin trei zile la rand sedintele de tranzactionare si nu am auzit sa-si schimbe regulile. In fapt, regula tunelului de +/-15% a fost gandita si mai mult, a functionat multi ani, si pentru cresteri si pentru scaderi. Nu vreau sa vad din nou piata romaneasca ajungand la nivelul din '98 sau daca ne indreptam intr-acolo, mai bine sa scoatem direct serverul din priza sau sa 'inghetam' preturile, ca in Pakistan”, a continuat Nicolae Ghergus.

Nici Razvan Pasol nu este clarificat in legatura cu situatiile exceptionale si cu modul in care se va aplica aceasta masura.

“Mi-as fi dorit ca toate masurile adoptate recent de Consiliul BVB sa fi fost discutate in piata inainte de adoptarea lor”, sustine managerul Intercapital Invest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri