4 / 5

Care sunt singurele masuri salutare

Tot in sedinta de marti, consiliul Bursei a modificat nivelul de alerta pentru scaderea valorii indicelui BET de la -10%, la -8%. O alta masura adoptata de BVB vizavi de indicele BET este calcularea acestuia doar pe baza simbolurilor din componenta acestuia care sunt disponibile la tranzactionare.

Consiliul BVB a mai hotarat eliminarea limitei de variatie pentru actiunile listate la categoria internationala, pentru corelarea cu fluctuatiile inregistrate pe piata originara, cat si pentru instrumentele financiare pentru care se estimeaza un impact semnificativ al modificarilor de ordin legislativ, fiscal, sau al altor decizii adoptate de autoritati.

“Este vorba despre niste masuri tehnice care se pare ca au ca scop stabilizarea situatiei la bursa. Consideram ca acestea ar trebui sa fie sustinute si cu alte tipuri de masuri, care sa atraga interesul investitorilor spre piata romaneasca de capital. Ar fi oportuna deschiderea unor sesiuni de consultari intre factorii de decizie ai pietei de capital, pe aceasta tema a indetificarii de solutii pentru redresarea bursei”, a declarat, pentru Wall-Street, Silviu Enache, managerul KD Capital Management (foto).

In ce priveste modificarea nivelul de alerta pentru scaderea valorii indicelui BET de la -10% la -8%, Pasol o considera o masura rezonabila.

“Masura este rezonabila, tinand cont de situatiile recente de pe piata de capital locala si de pe pietele internationale”, a declarat acesta.

De asemenea, si eliminarea limitei de variatie pentru actiunile de la categoria international este o decizie binevenita, in opinia sa. “Aceasta este normala. Nu se poate ca un emitent listat la Viena sa scada cu 20%, iar la Bucuresti scaderea sa fie limitata la 15%”, a conchis Razvan Pasol.

Si Silviu Enache considera decizia drept binevenita, in cederea corelarii cu celelalte piete externe.

“Ca sa fiu obiectiv, trebuie sa mentionez ca scaderea limitei de alerta la 8%, excluderea din compozitia indicelui a actiunilor netranzactionate si aplicarea aceleiasi limite de variatie la scoietatile listate prin pass-porting ca pe piata principala pe care sunt tranzactionate, sunt masuri salutare, desi nu erau stringente”, a mai spus Nicolae Ghergus, directorul Confident.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri