2 / 8

Impactul scaderilor bursei va fi redus pentru cei neimplicati

Chiar daca scaderile bursei au adus piata la niveluri din anii 2003-2004 si preturile la cotatii minime istorice, specialistii sustin ca nu va exista un impact puternic la nivel general, deoarece bursa nu este o sursa importanta de finantare pentru companii si pentru economie.

“Nu vad influente directe majore asupra publicului consumator. In Romania, piata de capital nu este o sursa importanta de finantare pentru economie, iar numarul investitorilor la bursa este redus. Desigur, scaderile accentuate ale bursei sporesc incertitudinile legate de climatul financiar si economic general al tarii; punctual, anumite companii ce utilizau piata de capital pentru finantare (sau valoarea la bursa ca reper pentru finantare prin credite) pot fi afectate”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol (fofo), managerul Intercapital Invest.

In situatia concreta a Romaniei, putem vorbi despre un impact al scaderilor, insa unul destul de redus si mai degraba indirect.

“Dupa cum s-a putut vedea la inceputul anului, cand am asistat la o serie de IPO-uri si mai ales de manifestari ale intentiei de listare la Bursa, piata de capital devenise o varianta luata in calcul de un numar destul de mare de companii. Multe dintre acele companii, care isi faceau planuri de listare pentru a atrage banii necesari dezvoltarii, ar putea avea probleme de finantare, in conditiile in care creditele si obligatiunile au devenit, de asemenea, mult mai scumpe si mai greu de accesat. Problemele respective se vor reflecta, evident, si asupra angajatilor lor, care fac parte din publicul consumator”, a explicat Pandele.

In general insa, publicul consumator nu e afectat direct de scaderile bursiere, a mai spus acesta. “Factorul care influenteaza atat bursa, cat si publicul consumator este criza economica internationala, care in curand va deveni si locala, nu numai internationala. De fapt, a devenit deja. Este la inceput”, crede reprezentantul Vanguard.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri