7 / 8

“Economia romaneasca nu va intra in recesiune”

Criza nu este inca, tehnic vorbind, o recesiune. Intr-o acceptiune mai larga, aceasta se recunoaste printr-o perioada prelungita in care consumul si productia scad, somajul si inflatia cresc, veniturile se prabusesc. Asa cum toti acesti factori s-au sustinut si autoalimentat in imprimarea cresterii economice, tot ei se pot angrena impreuna in griparea sistemului economic, crede reprezentantul Prognosis.ro

“Mai important decat un raspuns exact la intrebarea ‘intram sau nu in recesiune?’ este cum se pregateste Romania pentru aceasta eventualitate. E o varianta care trebuie luata obligatoriu in calcul pentru ca acest scenariu, inca putin plauzibil, trebuie sa prinda viitorul guvern cu lectiile facute”, a aconshis Stoian.

Niciunul din specialistii consultati nu se asteapta la recesiune, cel putin nu anul viitor. Ovidiu Fer crede ca ar putea fi o incetinire puternica a economiei romanesti, in niciun caz o recesiune.

“Se discuta despre crestere economica de 5-6%, in nici un caz despre recesiune. In alte tari insa, recesiunea deja bate la usa. In mod normal, ar trebui ca pana in momentul in care am ajunge noi la recesiune pietele internationale sa isi revina suficient incat sa ne ajute sa evitam aceasta situatie. Va fi insa nevoie sa stim sa ne pazim de ispita de a considera ca daca avem crestere economica in continuare suntem ocoliti de orice fel de probleme. Cresterea economica pe care probabil o vom avea in 2009 va fi mai mult din inertie, si vom vedea ca si daca economia creste tot putem sa avem probleme. Recesiunea nu este o cauza pentru somaj, inflatie sau deficite macroeconomice mari, ci este o urmare a acestora, asa ca mai degraba trebuie sa evitam dezechilibrele decat sa spunem ca nu suntem in recesiune, asa ca putem sa ne simtim linistiti si sa facem abuzuri. Daca in 2009 inertia ne-ar putea duce la deal, s-ar putea ca in 2010 sau 2011 efectul ei sa se stinga si sa incepem sa alunecam”, crede Marius Pandele.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri