1 / 5

Mukul Pal, despre inflexiunea din luna noiembrie

Mukul Pal, director executiv la Orpheus Capitals, colaboreaza alaturi de echipa Prognosis.ro in realizarea Studiului de sentiment al expertilor si investitorilor pietei de capital.

“Sunt multe feluri in care se poate interpreta sentimentul pietei. Am vorbit despre rezultatele extreme ale sentimentului si interpretarile lor cu ocaziile anterioare; rezultate prea pesimiste sau prea optimiste ne spun ce crede piata. Rezultatele Sentimentului Pietei au fost extrem de optimiste la inceputul anului, cand pietele atungeau maxime si erau extrem de negative luna trecuta, in octombrie. Aceasta luna era un bottom pe care il anticipam. Am mentionat asta in iulie cand am spus ca inca este posibil sa inregistram un minim – ceea ce s-a si intamplat”, a declarat acesta.

Rezultatele din noiembrie sugereaza ca bottomul ar putea sa fi fost atins. Punctul de inflexiune intre procentajele taurilor si al ursilor a dus deja la o suprapunere clara. Majoritatea indicatorilor isi inverseaza trendul, a mai spus Mukul Pal.

Datele pe termen de 1 luna sunt mai sensibile datorita orizontului de timp mai ingust pe care il sondeaza. Dar suprapunerea dintre seriile pozitive si negative si schimbarea de trend sunt vizibile atat in datele de sentiment pe termen de 1 luna cat si in cele la 6 luni.

“Cu toate ca in cifre absolute este inca negativ, indicele de incredere calculat pe baza datelor de pesimism si optimism cu privire la atingerea obiectivelor investitionala arata de asemenea o inflexiune. In general piata are asteptari slabe de la urmatoarele doua trimestre. Interpretam acest lucru ca fiind pozitiv”, explica directorul Orpheus Capitals.

Acesta a mai afirmat ca singura precautie in fata asteptarilor pozitive o ridica procentul taurilor din totalitatea pietei, care lasa inca loc echivocului in interpretare. Datele pe Rasdaq sunt de asemenea nesincronizate cu restul pietei si inca nu par incurajatoare.

“In concluzie, inflexiunea sentimentului, si performantele cotatiilor din Noiembrie ne sugereaza o evolutie pozitiva a pietei. Faptul ca indicatorii de masurare a sentimentului sunt lenti ii face mai putini sensibili la evolutii bruste”, a conchis Pal.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri