2 / 5

Expertii si investitorii sunt optimisti pe termen scurt

In paralel cu revenirile din luna noiembrie si sentimentele participantilor la studiu s-au imbunatatit, in special pe termen scurt.

“Pe termen de 1 luna, toti indicatorii de sentiment sunt la nivelele maxime inregistrate din martie, de la inceputul studiului. Brokerii trec trepede dintr-o extrema intr-alta, uitand panica prin care au trecut la sfarsitul lunii octombrie si devenind brusc, in mare parte parte, optimisti”, se arata in studiul de sentiment al pietei, realizat la sfarsitul lunii noiembrie de Prognosis.ro.

Practic, aproape toti expertii care aveau asteptari negative pe termen de 1 luna pe
BETFI au acum asteptari pozitive pana la finalul lunii decembrie. Dintre expertii chestionati cu privire la indicele BET-FI, 58,7% sunt “tauri”, 17,5% “ursi” si 23,8% sunt neutri.

“Faptul ca investitorii sunt mai moderati, insa si tot mai optimisti, este unul dintre
motivele pentru care ne mentinem asteptarile pozitive pentru luna decembrie”, se arata in studiu Astfel, pe termen de o luna, 33% din investitori vad cresteri, 22,6% se asteapta la scaderi, in timp ce 44,3% sunt neutri.

Brokerii au asteptari mai mari decat investitorii in cazul fiecaruia dintre cei 3 indici bursieri sondati. Toti respondentii insa au cele mai mari asteptari de la BET-FI. BET este pe locul 2 iar in cazul RASDAQ evolutia asteptarilor din partea investitorilor nu este convingatoare.

“Observam ca in cazul RAQ-C numarul investitorilor optimisti este la fel de ridicat ca in iulie, in timp ce brokerii neutrii pe RAQ-C sunt la fel de multi ca cei pozitivi. RAQ-C este un indice mai lent, care nu a avut o amplitudine la fel de mare pe scadere cu BET si BETFI si caruia revenitea ar putea sa ii ia, deasemenea, un timp mai indelungat”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri