3 / 7

“In piata, majoritatea suntem intr-o stare de semi-anestezie”

Falimentul Lehman Brothers este considerat de multi momentul de varf al acestei crize financiare, cel putin pana in acest moment. Chiar Peter Peterson, cofondatorul Blackstone, spunea in acea zi: “Sunt in afaceri de 35 de ani, iar acestea sunt cele mai extraordinare evenimente pe care le-am vazut vreodata".

“Momentul Lehman Brothers a aruncat la suprafata pierderile uriase, care pana atunci nu fusesera foarte vizibile. A fost punctul de pornire, a scos in fata toata zona gri pe care toti o simteau de un an inainte”, spune Adi Lupsan.

Sentimentele oamenilor din piata sunt mai greu de identificat acum. “Toti suntem acum intr-o stare de semi-anestezie, daca nu anestezie totala”.

Directorul adjunct al Intercapital sustine ca in piata Americana, semnalele au fost date din timp, piata a cazut de la maxime pana la 15 septembrie cu 20%. Nu parea o cadere foarte mare, mai spune Lupsan, dar cine a studiat crizele stie ca pierderile medii sunt de 30%.

“Cand am vazut o cadere de 15% pe America mi-am dat seama ca trebuie sa mai scada cel putin 30-40% ca sa punem probelma de final de criza. In momentul falimentului LB, volatilitatea pe toate pietele globale s-a triplat. Din acel moment pana in minimele din octombrie, piata a mai cazut cu inca 35%. Practic, am avut -20 de procente intr-un si dupa faliment inca 35%”, explica acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri