4 / 7

Situatia delicata in Romania poate dura mai mult de un an

Este nevoie de o singura comparatie ca sa ne dam seama cat de departe suntem de americani: PIB-ul Romaniei este de aproximativ 150 miliarde de dolari, in timp ce planul de bailout al SUA este de 700 miliarde de dolari.

“In America, criza a inceput acum un an. Somajul acolo este de 6% acum, dar sunt estimari ca va urca pana la 10%. La noi este diferit, suntem piata emergenta, depindem de finantarile externe, iar ultimele retrogradari de rating le-au scumpit foarte mult. Din pacate, primele efecte apar in economia reala. Jucatori mari precum Mital Steel, Dacia sunt dependenti de exporturile pe o piata matura, care deja s-a comprimat. Aceste efecte se vor duce intr-o piramida rapida pentru ca multe alte companii medii si mici sunt dependente de acesti colosi”, explica Adi Lupsan.

Acesta ne-a mai spus ca in perioada ianuarie-martie este posibil sa avem un flux de informatii negative, poate chiar varful crizei.

Este mai greu sa trecem prin aceasta criza, mai ales ca pana acum, Romania nu a trait nicio criza reala. “Pana in anii ’90 am fost o tara socialista, nu am fost cuplati cu alte crize. De la Revolutie pana in 2000, toti ne-am obisnuit cu mega inflatie. Pana in 2007, insa, am beneficiat de niste avantaje, am simtit in buzunarul nostru un trend ascendent. E mai greu acum, multi ne-am invatat intr-un confort, in mare parte din surse imprumutate, care ar putea sa ne coste mult. Singura recomandare este prudenta”, afirma Lupsan.

Crizele financiare sunt de departe cele mai dureroase, efectele reale se vad cu intarziere de la momentul declansarii si este posibil sa dureze si un an, un si jumatate.

“O situatie delicata in Romania se poate intinde pe un an de zile, partile cele mai sensibile sunt deficitul de cont current si cel bugetar, chiar daca este posibil sa avem o inflatie de doua cifre”, estimeaza directorul adjunct al Intercapital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri