2 / 6

'Desi sunt adeptul economiei libere, in situatii de criza trebuie sa existe un control'

Salvarea unor companii este o solutie pe care Guvernul american a adoptat-o in anumite cazuri, fiind blamata sau sustinuta.

Dan Victor spune ca ideea de bailout este artificiala, el fiind adeptul economiei liberale.

“S-a vazut ca prabusirea Lehman fara interventia statului a avut un efect de domino. Apoi, au facut bailout pe AIG si pe Citigroup doar pentru ca a dominat legea celui mai puternic. Si companiile auto sunt falimentare, nu au cum sa fie competitive fata de cele din Japonia, de exemplu, dar daca dai afara un milion de oameni, efectul va fi universal pe economie. Pentru ca oamenii aceia au credite, deci vom avea o criza si in credite, in retail, care ar fi duce la un efect de domino. Pana la trebuie sa ai un control in timpul crizei, desi aceste bailout-uri (n.r.: programe de ajutor financiar lansate de Guvern) nu sunt normale intr-o economie liberala”, a declarat acesta.

Victor Dan crede ca nu exista decat solutii fiscale pentru rezolvarea crizei.

“O solutie ar fi o vacanta fiscala a veniturilor aduse de firmele care au si birouri in strainatate. Daca ar aduce banii inapoi in America fara sa mai plateasca taxe, pentru o perioada limitata, ar mai face sistemul sa functioneze. Aceasta ar fi o solutie, dar dureaza pana se pune in miscare, trebuie sa fie o schimbare de lege, sa treaca de Congres, de Senat”, a explicat acesta.

Astfel, solutia imediata ramane bailout-ul, care desi nu este realistic, previne niste efecte colaterale dezastruoase.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri