2 / 5

A trecut vremea investitorului strategic. Statul trebuie sa faca numai privatizari prin bursa

Dincolo de masurile pe care institutiile pietei de capital le vor lua pentru popularizarea bursei, seful brokerilor spune ca piata de capital romaneasca are nevoie si de sprijinul guvernului.

“Nu avem nevoie de o punga cu bani de la guvern, nu avem probleme sistemice. Trebuie doar sa inteleaga ca bursa este un mecansim al economiei foarte transparent si sa faca numai privatizari prin piata de capital”, spune Paul.

El crede ca sunt multi doritori de certificate de trezorerie si bonduri ale statului in aceasta perioada, si ar fi de folos ca guvernantii sa nu supraimpoziteze bursa, ci sa o ajute.

“De exemplu, politicianul austriac a inteles ca daca statul privatizeaza doar prin bursa, dispare spaga. Totul este mult mai transparent, se obtine un pret corect, iar investitorii devin un fel de agenti fiscali ai statului, care merg la Adunarile Generale, urmaresc bilantul si platesc impozite. Speram sa inteleaga si statul roman, mai ales ca vremea investitorului strategic a trecut”, a declarat acesta.

Despre evolutia crizei, Paul nu crede ca vom avea efecte financiare senzationale in domeniul financiar. “Vom arde aceasta etapa mai usor si sunt sigur ca Bursa va anticipa si iesirea din perioada negativa, sper in a doua jumatate a anului”.

El crede ca BNR trebuie sa reduca dobanda de referinta. “Este uriasa, au o diferenta foarte mare intre dobanda activa si cea pasiva, si daca nici nu dau credite nu stiu cum o vor acoperi. In plus, cursul leului este dezavantajos si semnalele care se transmit ar trebui mai bine cantarite. Cred ca Banca Nationala nu ar trebui sa intervina deloc pe piata valutara, sau doar in momentele delicate, dar fara sa anunte acest lucru”, comenteaza vicepresedintele BVB.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri