2 / 5

Exista stabilitate in ringul bursier?

In aceasta perioada cei mai stabili emitenti sunt cei care activeaza in domenii de activitate cu perspectiva, indispensabile economiei, spun specialistii.

„Domenii precum energia si utilitatile sunt demne de luat in consideratie. Pe termen scurt este importat a se tine seama de situatia financiara a emitentilor si de politica de dividende pe care aceste societati o vor adopta in aceasta perioada”, crede Rares Sofariu (foto).

Gabriel Aldea ne-a explicat ca monopolul statutului in situatia Transgaz si Transelectrica reprezinta surse suplimentare de stabilitate si confera un confort important actionarilor. "In acelasi timp companiile din sectorul farmaceutic pot fi vizate cu precadere de catre investitori, cererea de produse farmaceutice mentinandu-se relativ constanta chiar si in contextul unei crize”, sustine Aldea.

Marius Pandele crede ca este destul de greu de vorbit despre stabilitate in conditiile in care marea majoritate a actiunilor scad cu aceeasi viteza.

"Emitenti stabili din punct de vedere al afacerii exista, cu siguranta, aici fiind vorba in principal de companiile mari, asupra carora criza ar putea avea efecte sub medie, cu o prezenta solida pe pietele pe care activeaza si cu un grad de indatorare cat mai scazut. Printre ele putem aminti companii ca Petrom, BRD, Banca Transilvania, Erste Bank, Transelectrica, Transgaz si chiar Rompetrol Rafinare, desi aici nu se respecta criteriul unei datorii scazute, iar compania este pe pierdere. La acestea se adauga SIF-urile, care pot supravietui o perioada indelungata scaderilor de pe piata de capital, datorita lipsei datoriilor”, a detaliat Pandele.

Insa, in ce priveste stabilitatea in plan bursier, acesta nu crede ca exista in acesta perioada, avand in vedere ca trendul este dat de factori externi care afecteaza in masuri aproximativ egale toate companiile cotate.

Paul Brendea nu crede ca se poate vorbi de stabilitate, pe o lichiditate atat de scazuta.

"Am vazut in ultimele luni o volatilitate ridicata si la titlurile lichide, practic lichiditatea generala la BVB a scazut atat de mult incat s-au atenuat diferentele de volatilitate dintre, sa spunem, SIF-uri sau banci si companiile din esalonul al doilea. Sunt exemple de companii care inregistreaza variatii mici de la inceputul anului si pana acum, dar daca lichiditatea este redusa nu cred ca putem vorbi de stabilitate”, a declarat acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri