4 / 5

Exista actiuni de refugiu la BVB?

Parerile despre existenta acestui tip de actiuni pe piata de capital romaneasca sunt impartite. Daca unii analisti considera ca sunt cativa emitenti care ar putea intra in
categoria "defensive stocks”, sunt si voci care sustin ca ele nu se intalnesc la BVB.

Marius Pandele (foto) a declarat ca nu exista actiuni de refugiu la BVB, in perioada de criza, mai ales ca am vazut de anul trecut ca majoritatea companiilor urmeaza trendul pietei, iar cele cateva care se rup de acesta o fac din motive extrem de punctuale.

"Companii sau sectoare de refugiu am putea gasi mai degraba pe bursele externe mai dezvoltate, cum este cea din Austria, unde exista emitenti mai siguri catre care s-au indreptat investitorii institutionali locali in asemenea perioade, pastrand si cotatiile la un nivel ceva mai ridicat. In Romania, cine a iesit din piata a iesit de tot, indiferent ce actiuni avea in portofoliu, asa ca preturile s-au prabusit intr-un mod cat se poate de unitar”, a mai spus acesta.

In plus, neavand investitori institutionali locali care sa isi mute banii de pe actiuni mai riscante cum ar fi, teoretic, cele din sectorul financiar catre actiuni mai sigure precum cele din utilitati si a-i tine astfel in piata, nu am avut nici reactia fireasca de pe alte piete, unde actiunile din anumite sectoare scad mai putin decat media in asemenea perioade, continua Pandele.

"Si nici nu vom avea aceasta reactie, asadar nici companii sau sectoare de refugiu. Pentru ca nu are cine sa se refugieze pe ele”, a conchis analistul Vanguard.

Paul Brendea, reprezentantul Prime Transaction da un exemplu de actiuni defensive (sectorul alimentar), dar nu crede in valabilitatea lor.

"In aceasta perioada de criza nu cred in valabilitatea unor defensive stocks, deoarece nu mai conteaza reperele fundamentale, investitorii vand fiindca au nevoie de siguranta data de lichiditati si nu fiindca actiunile lor ar fi rele”, sustine analistul.

O alternativa interesanta in perioada de criza, pentru un management al riscului mai fiabil sunt instrumentele financiare cu grad mai mic de risc, cum ar fi obligatiunile municipale, corporative si titlurile de stat, crede Rares Sofariu, KD Capital Management.

"Si guvernantii ar trebui sa se aplece cu mai multa incredere spre instrumentele oferite de piata de capital, finantarea prin emisiune de obligatiuni poate decongestiona criza de lichiditati actuala vizibila in sistemul bancar”, a mai spus acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri