2 / 5

2009 nu va mai fi un an bun pentru “rasdacele-vedete”

Printre actiunile care au oferit investitorilor castiguri semnificative in 2007 se numara Armax Gaz (ARAX), Albalact (ALBZ), Imotrust Arad (ARCV), Prospectiuni Bucuresti (PRSN), Comnord (COSC), Automobile Craiova (AUCS), dar si multe altele.

Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, sustine ca aceste actiuni au reusit sa se “vanda” foarte bine, dar si din dorinta de profit speculativ a investitorilor care cautau sa-si plaseze banii in companii explozive.

“Se plateau preturi inimaginabile ca si cum societatea ar fi fost viitoarea «Microsoft», dar in momentul in care s-a spart bula speculativa, profiturile spectaculoase s-au evaporat cu o rapiditate nemaintalnita pentru o piata bursiera tanara in formare”, continua Necula.

Preturile de pe aceasta piata au inceput sa coboare rapid inca din lunile septembrie-octombrie 2007 si nu au avut momente de consolidare, iar capitalizarea companiilor din acest moment mai reprezinta doar 10-20% din valoarea inregistrata anterior.

Pretul afisat de piata in momentul de fata, crede Andrei Ciubotaru, senior broker la Vanguard, transmite mesajul unei posibilitati clar definite de faliment. “Ce va aduce viitorul? Este clar ca indiferent de domeniul de activitate, gradul de indatorare va fi decisiv in supravietuirea respectivei societati”, sustine el.

Castigurile impresionate oferite de actiuni au avut in spate si riscuri pe masura, insa aversiunea fata de risc va impinge multi dintre investitorii inca prezenti pe piata sa se indrepte catre emitentii care au o stabilitate financiara ridicata si o lichiditate mai mare.

In conditiile actuale de piata, cand capitalurile disponibile pentru investitii sunt vizibil mai reduse decat in trecut, o mare parte dintre investitori se vor indrepta catre emitentii cei mai lichizi ai pietei, care probabil vor si performa in viitor, crede Nicu Grigoras.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri