3 / 6

Un imprumut extern nu va influenta prea mult Bursa

O astfel de miscare nu va fi suficienta pentru a impinge indicii BVB intr-o anumita directie, contextul fiind in continuare un factor decisiv, spun specialistii.

Cu siguranta, efectele masurii se vor vedea in timp si vor depinde de modul de administrare a resurselor financiare obtinute si de masurile luate de Guvern. „Pana ce nu vor veni confirmarile ca imprumutul ajuta economia, este posibil ca bursa sa se deplaseze lateral sau scaderile sa continue”, a declarat Silviu Enache, directorul KD Capital.

„Contractarea imprumutului nu este o conditie suficienta pentru a duce la cresteri pe bursa, depinde si de contextul international, daca va fi o revenire pe toate pietele atunci si bursa de la Bucuresti va creste, asemenea bursei ungare, cand s-a anuntat acordul cu FMI”, a explicat Mirela Maxim.

Andreea Gheorghe nu crede ca finalizarea unor astfel de acorduri ar influenta intr-un anumit fel, pe termen mediu si lung, evolutia indicilor bursieri locali.

„Cred ca mai degraba lipsa lor ar genera si mai mult pesimism in piata si ar genera si o mai mare neincredere in mediul de afaceri romanesc. Factorul neincredere este in acest moment principala problema a pietelor. Finantarea prin acorduri incheiate cu aceste institutii este clar ca nu poate fi un semn ca economia merge bine, pentru ca sunt practic imprumuturi de ultima instanta, insa nu sunt nicio noutate pentru nimeni”, a explicat analistul Intercapital.

Astfel, se poate spune ca contractarea unui imprumut extern nu este un semnal negativ pentru evolutia viitoare a BVB, ba chiar e posibil sa influenteze in sens pozitiv.

„Insa daca autoritatile romane apeleaza la aceste resurse doar ca la ultimul resort pentru a salva executia bugetara stabilita in acest moment, fara a pune in discutie utilitatea ei, efectele negative se vor fi resimtit pe bursa si pe cursul de schimb al monedei nationale cu mult inainte de semnarea acordului”, considera Andrei Ciubotaru.

Directorul de investitii al Explore Asset Management considera ca incheierea unui acord cu FMI nu ar reusi sa deturneze piata locala dintr-o logica de evolutie corelata cu miscarile inregistrate pe pietele majore ale lumii.

„Mai mult, in ultima perioada se evidentiaza distinct o alta tema majora cu impact asupra economiei si pietei de capital locale, in speta discursul privind necesitatea unei actiuni coordonate la nivel european care sa evite un „default” in bloc al tarilor est-europene, etichetate ca si grup drept ‹‹subprime-ul Europei››” intr-o analiza a unei banci daneze”, a explicat el.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri