5 / 6

Ultimele vesti despre potentialul acord cu FMI

Guvernul Romaniei ar putea sa renunte sa mai ia bani de la Fondul Monetar International (FMI), daca acest lucru presupune majorarea cotei unice sau cresterea taxei pe valoarea adaugata (TVA) in 2009, au declarat surse guvernamentale.

"Daca ni se va cere, in schimbul incheierii unui acord cu Fondul, sa majoram taxele in acest an, s-ar putea sa nu-l mai facem deloc. Nu dorim sa ajungem in situatia Ungariei, care a fost nevoita sa creasca TVA de la 20% la 23%, pentru a-si majora incasarile la buget, in urma acordului de imprumut cu Fondul", au precizat reprezentantii guvernului, citati de NewsIn.

Guvernul ungar a decis luna trecuta sa majoreze nivelul TVA cu trei puncte procentuale, la 23%, in cadrul unui plan de relansare economica.

Intrebat de daca Romania ar fi dispusa sa renunte la un acord cu Fondul daca acest lucru va presupune majorarea TVA, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a raspuns ca "Fondul impune anumite restrictii, dar incheierea unui acord cu FMI nu trebuie privita numai din punctul de vedere al majorarii taxelor".

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Romania ar putea contracta mai multe imprumuturi, de la UE, FMI, dar si institutii precum Banca Mondiala sau BERD, "conditionate intre ele" si "pe mai multi ani".


Romania ar putea renunta la imprumutul de la FMI, daca acordul presupune majorarea TVA

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri