2 / 6

Avantajele emiterii si investirii in bonduri

Bondurile prezinta avantaje atat pentru emitenti, cat si pentru cei care le detin. Din pacate, pe piata romaneasca, numarul bondurilor listate este inca foarte mic si provine numai de la municipalitati si institutii financiare.

Unul din aspectele bune din acest an, in care apetitul pentru astfel de titluri a crescut foarte mult, este suspendarea impozitului pe venitul din obligatiuni, o masura buna luata de Ministerul Finantelor, in opinia lui Marius Bostan.

In plus, obligatiunile pe termen mai lung micsoreaza si riscul de reinvestire, oferind posibilitatea diversificarii portofoliului pentru fondurile de investitii.

“Titlurile ofera o siguranta mai mare decat depozitele. Municipalitatile stau foarte bine financiar si au riscuri scazute de nerambursare, nu pot da faliment. Aceste instrumente sunt foarte bune pentru fondurile de pensii, care au un orizont de investire asemanator cu perioadele de maturitate”, crede reprezentantul VMB Partners.

De aici deriva un avantaj important pentru economia romaneasca, deoarece banii din fondurile de pensii, de exemplu, sunt investiti in tara.

“Este mai sigur pentru un administrator de fonduri roman sa isi plaseze banii tot in tara. Va fi mai greu de justificat faptul ca a plecat cu banii in alta tara, care a sucombat. Cred ca administratorii ar trebui sa analizeze si sa fructifice acest avantaj”, a mai spus Bostan.

Astfel, avantajele obligatiunilor sunt clare: transparenta, posibilitatea de tranzactionare la Bursa, randamentele.

Pentru emitent, costurile financiare sunt mult mai reduse comparativ cu creditele, mai ales ca si BVB si CNVM au redus costurile, a explicat Marius Bostan.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri