5 / 6

Un exemplu atipic marca VMB - Municipiul Timisoara

In 2005, executivul Municipiului Timisoara a decis sa urmeze recomandarile VMB Partners si a emis obligatiuni pe o perioada de 6 ani cu dobanda fixa in lei de 8,25%, speculandu-se astfel o oportunitate in piata bazata si pe faptul ca Statul a amanat o emisiune de titluri.

“Municipalitatea plateste astazi numai 8,25% in contextul in care Statul ofera la banii atrasi randamente de peste 14%. In aceasta perioada in care ratele interbancare sunt ridicate este dificil de estimat oportunitatea de a emite obligatiuni cu dobanda fixa, mai ales cu maturitati medii sau lungi. Pentru a avea volume mari si lichiditate este necesar ca maturitatile sa fie indelungate pentru a mentine un grad de indatorare scazut care sa se incadreze in constrangerile legale”, ne-a explicat Bostan.

Pentru maturitati lungi sunt necesare formule cu dobanzi variabile pentru a micsora riscul atat pentru emitent, cat si pentru investitori.

Incepand din 2001, multe municipalitati si judete au reusit sa-si finanteze proiectele de dezvoltare prin emisiuni de obligatiuni.

“Clauzele clare din prospect, cotarea la Bursa de Valori, posibilitatea tranzactionarii, transparenta, oportunitatea oferita cetatenilor de a investi, randamentul calculabil asigurat investitorilor, costul mai scazut decat al unui credit obisnuit si alte avantaje au facut ca acest credit obligatar sa fie accesat din ce in ce mai frecvent de administratiile locale”, a conchis Marius Bostan.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri