3 / 6

Ce factori vor creste apetitul pentru obligatiuni?

Daca in acest moment la BVB avem doar obligatiuni municipale si cateva emise de institutii financiare, Marius Bostan se asteapta sa asistam si la emisiuni ale unor companii solide din economia romaneasca.

“Noi credem ca va fi o oportunitate de atragere de capital, fiind una din solutiile pentru lipsa creditarii bancare. Cred ca putem avea emisiuni ale unor companii mari si sigure, solide, cu management transparent si un business-plan precis”, spune consultantul.

In opinia sa, exista doua elemente esentiale care vor face bondurile atractive: posibilitatea de convertire in actiuni si asigurarea unor transe de rambursare.

Emiterea unor obligatiuni cu posibilitate de convertire in actiuni la scadenta ar fi un element care ar face diferenta si ar atrage investitori.

“In aceasta perioada de criza, si companiile solide au nevoie de finantare pentru a continua proiectele si dezvoltarea businessului. Daca ea convinge investitorii ca pot ajuta compania sa reziste cu acest capital din emisiunea de bonduri, la scadenta acestia pot sa isi transforme obligatiunile in actiuni. Nu trebuie sa uitam ca dupa criza va urma si o perioada de crestere, in care compania va deveni foarte valoroasa. Astfel, ofera posibilitatea de a deveni actionar la un emitent solid, intr-o perioada buna”, a explicat Bostan.

In opinia sa, daca o companie mare ar oferi aceste optiuni suplimentare, ar mari apetitul.

In plus, obligatiunile pot fi o optiune buna si pentru banci, ar putea fi mai sigur sa plaseze banii in obligatiuni decat intr-un credit, sunt un instrument cu venit fix si un mijloc de diversificare a portofoliului.

“In caz ca se intampla iar lucruri neprevazute, e relativ mai usor sa transferi datoria de la un jucator la altul sau sa o vand prin intermediul Bursei. O banca poate sa transfere mai greu un credit decat o obligatiune”, argumenteaza Marius Bostan.

Un alt aspect care ar putea creste apetitul acestor titluri este un mecanism de garantare, de asigurare a unei parti din bani.

“Este posibil ca un emitent sa aiba o problema cu rambursarea unei transe, din cauza unor factori. Se poate imagina un sistem prin care acea parte din bani sa fie rambursata de un fond de garantare sau de o firma de asigurari. In acest fel creste increderea in obligatiuni, investitorul are siguranta ca isi va primi banii”, a mai spus consultantul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri