4 / 6

Ce implica emisiunea de obligatiuni?

Infiintata acum 10 ani, VMB Partners ofera, printre altele, servicii de consultanta pentru emitentii de valori mobiliare cu venit fix (obligatiuni municipale si corporatiste).

Pana in prezent peste 80 % din emisiunile de obligatiuni din Romania s-au realizat cu sprijinul companiei, valoarea totala a finantarilor obtinute depasind 1,2 miliarde lei (peste 330 milioane euro).

Marius Bostan explica de ce emiterea de obligatiuni este cea mai interesanta metoda de finantare la momentul actual.

“Daca o municipalitate are nevoie de bani pentru realizarea unor proiecte de investii care sa ajute la dezvoltarea pe termen lung a respectivei zone, este nevoie de capital. Banii din fondurile structurale sunt buni, dar sunt insuficienti pentru dezvoltarea de care avem nevoie in prezent, ca sa ajungem la un nivel cel putin egal cu ultimele tari din Uniunea Europeana. Deci, clar, nevoia de bani este mai mare decat posibilitatile actuale si emisiunea de obligatiuni devine o alternativa din ce in ce mai interesanta”, spune Bostan.

El defineste emisiunea de obligatiuni ca un contract de imprumut direct intre emitent si investitori. “Este un credit direct, care implica si drepturi de creanta ale investitorului asupra veniturilor locale, dar obligatiunile sunt si titluri tranzactionabile pentru cine vrea sa le transfere pe piata reglementata de la BVB”.

In ce priveste activitatea VMB Partners, consultantii calculeaza necesarul de finantare a administratiei si structureaza datoria pe termen lung. Pentru a ajuta municipalitatile, VMB a gandit un produs ce include un credit-punte si emisiune de obligatiuni.

“Daca o municipalitate are nevoie de 100 de milioane de lei, de exemplu, pe care promite ca ii va rambursa treptat, trebuie avut in vedere si costul banilor. Pentru ca de obicei dureaza cativa ani ca acestia sa fie cheltuiti, am structurat un mecanism financiar flexibil”, spune consultantul.

Astfel, compania atrage banii dintr-un credit-punte pe masura realizarii investitiilor. Apoi emite obligatiunile pentru refinantare.

“Pentru a micsora costul de stat cu banii in cont, folosesc avantajul unei linii de credit si mixez cu obligatiunile. Noi ne ocupam de structurarea titlurilor de valoare, de toata consilierea financiara de care are nevoie emitentul”, a continuat Marius Bostan.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri