2 / 5

Lichiditatea redusa emitentilor din turism inlatura investitorii

Casa de Bucovina si Turism Felix au raportat pentru 2008 profituri in crestere fata de anul precedent, ultima sporindu-si si cifra de afaceri.

“In momentul de fata din punct de vedere al indicatorilor nu se numara printre cele mai ieftine companii si domeniul de activitate nu reprezinta un avantaj in momentul de fata”, a mai spus Adrian Duna.

Desi emitentii se tranzactioneaza la preturi foarte mici, din cauza prabusirii dramatice din ultimul an, investitorii nu sunt foarte atrasi de aceste titluri.

“Lichiditatea foarte redusa determina investitorii sa fie mai rezervati in achizitionarea unor astfel de titluri, acestia orientandu-se cu preponderenta catre actiuni lichide unde nu exista riscul de a ramane captiv pe termen scurt”, sustine Gabriel Aldea.

Cei trei emitenti din turism de la categoria a doua a Bursei au business-uri orientate pe sectoare diferite. Daca BCM are ca obiect de activitate turismul montan, THR Marea Neagra vizeaza litoralul, avand astfel o activitate intense in timul verii, iar Turism Felix activeaza in turismul balnear.

Desi, teoretic, aceasta diferentiere ar trebui sa fie un avantaj pentru investitorii interesati de sector, Cristian Negoita sustine ca la nivelul turismului din Romania, nu are o mare improtanta in cosntruirea unui portofoliu.

“Daca investitia s-ar face in toate trei, acesta ar constitui un avantaj totusi limitat al diversificarii, toate se bazeaza pe turism - o industrie unde cererea este elastica in raport cu venitul iar cum perspectivele veniturilor populatiei sunt de scadere cel mai probabil tot domeniul va fi afectat pe termen scurt cel putin. Cu toate acestea rezultatele TUFE sunt incurajatoare”, a mai declarat analistul KD Capital Management.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri