2 / 4

Imprumutul extern este, momentan, cel mai important reper

Daca am face o comparatie intre modificarea politicii de dobanda de referinta a bancii nationale din Statele Unite, Federal Reserve, si evolutia bursei americane, inaintea inceperii crizei creditelor, am putea observa o legatura foarte stransa.

Cand rata dobanzii era majorata, bursa scade deoarece investitorii alegeau sa-si retraga banii de pe piata de capital pentru a investi in depozite. Daca Fed-ul decidea scaderea dobanzii de referinta, investitorii introduceau capitalul in bursa pentru a obtine un randament superior, insa in conditiile de fata aceste repere s-au dizolvat.

In cazul pietei de capital romanesti, deciziile BNR si imprumutul extern, ce urmeaza a fi contractat, sunt repere ale evolutiei pietei, cu siguranta mult mai importante decat pana acum.

Ce inseamna contractarea unui imprumut extern pentru Bursa?

“Daca in perioade mai bune ale economiei nationale deciziile BNR sau ale guvernului treceau de multe ori neobservate, acum ele sunt privite cu mai multa atentie, pentru ca pot influenta decisiv economia si, implicit, bursa”, explica analistul Vanguard.

Nici rezultatele financiare nu mai influenteaza evolutia emitentilor, deoarece situatiile din 2008 nu mai reflecta, in multe cazuri, realitatea din prezent la nivelul companiilor.

Profiturile sau pierderile inregistrate de emitentii de la BVB influenteaza piata doar daca aduc schimbari importante si numai pe termen scurt, afirma Brendea, pe termen mediu, insa, isi pierd importanta si atentia generala se muta inapoi pe pietele straine.

Toti investitorii asteapta rezultatele de pe primul semestru din acest an pentru a vedea adevaratele efectele ale crizei financiare asupra activitatii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri