2 / 5

Pe termen lung, factorul deciziv va fi modul de utilizare a banilor

Efectele imprumutului in economia reala pe termen lung vor depinde de modul in care sunt utilizatii banii de catre autoritati.

„Pe termen lung va fi important cum vor fi folositi acesti bani si cum vor decurge relatiile cu Fondul in urmatoarele luni. Avem certitudinea ca Fondul va face evaluari periodice care vor constitui un semnal important pentru investitori starini. In acest sens autoritatile romane vor trebui sa evite riscul de a-si asuma masuri care ar putea frana dezvoltarea economica in urmatoarea perioada”, crede Alin Brendea (foto).

El sustine ca acest impumut poate tine echilibrele macroeconomice in marje controlabile. „In aceste conditii pretul scazut al activelor romanesti, din prezent, ar putea sa reprezinte un argument suficient de solid pentru a trezi un interes suficient de mare pentru investitori straini, astfel incat acestia sa revina pe piata romaneasca. Evolutia Bursei din ultimele doua saptamani ar putea pleda in acest sens”, a continuat el.

Silviu Enache nu spera intr-o revenire a investitorilor straini din acest motiv, mai ales ca ei se orienteaza catre investitile mai putin riscante.
„Cu sau fara imprumut ca Romania face parte din Europa de est, perceputa o piata volatila, nelichida si riscanta. Vom asista la investitii pe sectoare cu potential ridicat care pot beneficia in plus de finantari europene”, a continuat managerul KD Capital Management.

El sustine ca este nevoie de o eficientizare cheltuielilor bugetare pentru ca efectele pozitive ale acestui imprumut sa fie vizibil. In plus, Enache sustine ca sectorul privat are nevoie de o repozitionare iar piata de capital, ca „provider” de instrumente de finantare si investitie, ar trebui sa fie mai accesibila pentru a fi utilizata mai des de catre mediul de afaceri.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri