4 / 5

Efectele imprumutului se vor resimti in 6-12 luni

Adi Lupsan (foto), director adjunct la Intercapital Invest este de parere ca preturile din piata incorporeaza deja informatia privind acordul cu FMI. El crede ca asistam mai degraba la o reasezare a pietei, avand in vedere cresterile mari din ultima perioada, directia marilor burse fiin esentiala si pe viitor.

„Efecte directe potentiale ale acordului cu FMI asupra bursei le vom vedea cel mai repede undeva peste minim 6-12 luni cand, in conditiile in care nu ne vom incadra cheltuielile publice in limitele impuse de FMI si vor exista premisele suspendarii acordului, cu siguranta ca putem vedea si efecte adverse asupra principalelor cotatii bursiere”, a declarat Lupsan, pentru Wall-Street.

In ce priveste apetitul investitorilor straini pentru titlurile de la BVB, brokerul se asteapta chiar la intrari ale unor jucatori nerezidenti cu inclinatii speculative.

„Volumele tranzactionate in ultimele sedinte ne arata o crestere a interesului unor jucatori mari si pentru actiunile romanesti. Pe de alta parte, intrdevar perspectiva acestui acord va tine pentru mult timp fondurile nerezidente care vizeaza achizitia de actiuni pentru orizonturi mai lungi de timp”, a continuat el.

In urma acestui imprumut, economia romaneasca va fi nevoita sa se ajusteze la nivelul principalilor indicatori macroeconomici.

Vom avea o scadere a PIB-ului accentuata in acest an, un deficit bugetar excesiv, o balanta de plati fragila ceea ce va duce la cresterea semnificativa a costului vietii in Romania pentru urmatorii ani, crede directorul adjunct al Intercapital.

„Efectele se vor resimti pe termen lung si cred ca va fi nevoie de multi ani pentru a ajunge la o dinamica a consumului similara anului 2008”, sustine el.

In opinia sa, piata de capital are o singura sansa: sa invete din greselile pe care le-a facut in anii trecuti. „Doar asa vom reusi sa iesim mai repede din pionierat si sa ne apropiem ca dimensiune de alte piete similare din regiune”, a conchis Lupsan.






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri