2 / 4

Ce inseamna aceasta corelare inversa pentru un investitor strain?

Pentru un investitor strain la bursa acest lucru reprezinta un dublu castig, atunci cand leul se apreciaza fata de euro, iar bursa creste, si o dubla pierdere, din curs si scaderea actiunilor, atunci cand leul se depreciaza fata de moneda europeana.

“Ca si rationament cifric, puseele de deprecieri sincronizate pe Bursa si leul dezavantajeaza intr-o maniera dubla un investitor strain captiv, cu un portofoliu pre-existent acestor turbulente, in conditii de vanzare si reducere fortate a expunerilor pentru repatriere, insa ar stimula, teoretic si artificial, intrari de noi pozitii ale nerezidentilor, prin cresterea masei disponibile in lei pentru achizitii sub incidenta unui curs euro/leu mai mare”, crede Alin Cucos (foto).

Astfel, s-a demonstrat ca tensiunile de depreciere pe leu nu genereaza cam deloc performante pe Bursa, ci o influenteaza in sens invers.

“Singura dinamica sanatoasa si sustenabila pe termen lung pentru Bursa o reprezinta intreruperea miscarilor violente pe valutele din regiune, implicit si pe leu (ne asteptam ca euro/leu mediu sa ramana anul acesta intre 4,2 si 4,3, ca scenariu neutru-pesimist), si mentinerea/reintrarea economiei pe teren pozitiv in urmatorii ani, incepand cu anul in curs”, crede analistul Estinvest.

Vorbind in cifre, calculele arata ca fluctuatia cursului valutar determina cresteri sau scaderi mai mari cu 10-20 de procente in cazul portofoliilor raportate si la Euro, nu doar la cotatiile bursiere.

“Daca un investitor nerezident si-ar fi format un portofoliu pe indicele BET in 27 iunie 2006 (indice BET=6.437,93 puncte indice, curs euro/ leu=3,5980) si daca si-ar fi inchis aceasta pozitie pe 24 iulie 2007 (indice BET=10.813, curs euro/leu=3,1224), castigul sau rezultat in urma aprecierii actiunilor din BET ar fi fost de 68% si raportat la euro de 94%”, exemplifica analista.

In schimb, daca un investitor ar fi achizitionat actiuni in data de 24 iulie 2007 si le-ar fi vandut astazi (indice BET= 2.427, curs euro/ leu=4,2484), pierderea sa rezultata in urma deprecierii actiunilor din BET ar fi fost de 77,55% si raportat la euro de 83,50%.

Graficul prezinta evolutia comparata a cursului euro/leu (marcat cu alb) si a indicelui BET(marcat cu rosu).


Sursa: Intercapital Invest

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri