2 / 8

Paltineanu: Va creste numarul de tranzactii ce implica si bursa

Desi pana acum ponderea bursei in piata de M&A a fost scazuta, Ciprian Paltineanu (foto) ne-a declarat ca se asteapta la o crestere a acestui indicator.

„Ma astept la o incidenta din ce in ce mai mare a tranzactiilor implicand companii listate atat pe RASDAQ, dar si pe BVB, datorita nevoilor sporite de capital ale acestor companii, nevoilor sporite de lichiditati ale unor actionari majoritari, inaspririi conditiilor de finantare bancare, dorintei de a atrage investitori strategici pentru a face mai bine fata noilor provocari ale economiei, evaluarilor potential atractive ale unor emitenti, si de ce nu si datorita numarului relativ mare de companii listate raportat la universul total al potentialilor candidati de tranzactii de achizitii-fuziuni”, a explicat seful UniCredit CA IB Romania.

El sustine ca pretul actiunilor de pe Bursa reprezinta un pret de echilibru intre cerere si oferta, reflectata de ordinele plasate in sistemul de tranzactionare.

„Pretul de la un moment dat din piata poate sa reflecte intr-o masura mai mare sau mai mica valoarea indicativa a actiunilor unui emitent. In mod evident, daca studiem rapoartele de equity research ale marilor case de brokeraj, atat din tara cat si pe plan international, putem observa evaluari (si in consecinta si preturi-tinta) uneori mai mari iar uneori mai mici decat pretul de piata de la un moment dat”, a mai spus Paltineanu.

In viziunea sa, expectatiile actionarilor companiilor listate sunt relativ dispersate, nivelul acestora depinzand de sectorul in care activeaza emitentul, pozitia dominanta sau nu in sectorul respectiv, tipul de actionar (majoritar versus minoritar, strategic versus financiar) si de nevoia de lichiditati a actionarului, alternativele actionarilor de a investi in alte active.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri