4 / 8

Avantajele si dezavantajele unui deal pe piata de capital

Ciprian Paltineanu a declarat ca ar incuraja antreprenorii romani care controleaza companii listate sau nelistate sa demareze procestul de restructurare si sa le deschida catre investitori.

„ Pe langa aportul suplimentar de capital, compania locala poate beneficia de know-how suplimentar din partea investitorilor, iar cerintele acestora de guvernare corporatista sunt favorabile dezvoltarii sustenabile a companiei. Piata de capital poate in continuare sa ofere oportunitati interesante atat pentru cei ce doresc sa investeasca, cat si pentru cei ce au nevoie de lichiditati. Este important sa se aleaga timing-ul oportun cat si o structura a tranzactiei care sa fie avantajoasa ambelor parti nu numai din perspectiva monetara, dar si din punctul de vedere al alinierii intereselor pe termen scurt ale partilor cu cele pe termen lung ale companiei”, a explicat seful UniCredit CA IB Romania.

Exceptand transparenta si poate rapiditatea cu care se fac tranzactiile la bursa, deal-urile implica mai multe aspecte.
„Daca ai gasit ceva interesant in sectorul sau industria pe care o urmaresti, ai putea achizitiona poate mai rapid un pachet (nu neaparat majoritar), astfel incat te pozitionezi pentru cresterea ce speri sa vina”, recomanda Ghetau.

Mai mult, exista si sansa de a cumpara blue chips, companii care, logic si strategic, ar trebuie sa produca apreciere.

„Ca dezavantaj (sau poate alt fel de avantaj), exista si companii nelistate care sunt performante, sanatoase, in industrii ce vor produce crestere, si unde poti lua o pozitie majoritara sau semnificativ minoritara prin negociere directa cu un numar mai mic de actionari”, a mai spus el.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri