2 / 4

Ce sectoare merita atentia investitorilor?

Rares Sofariu (foto), director de cercetare si dezvoltare la KD Capital Management, sustine ca aceste cresteri sunt normale in contextul in care valoarea actiunilor atinsese un nivel minim. El aminteste de volatilitatea bursei si de conditiile macroeconomice care sunt esentiale in influentarea pietei de capital.

„Conditiile actuale de piata, evolutie macroeconomica, etc, imi spune ca in aceste momente trebuie sa tratam cu o mai mare atentie portofoliul nostru, si in acesta situatie trebuie construita o strategie fiabila conditiilor de piata, care sa tina cont in primul rand de volatilitatea ei, stiri macroeconomice, analize sectoriale, analiza emitentului si nu in ultimul rand de sentimentul investitorilor”, explica Sofariu, pentru Wall-Street.

In opinia sa, in aceasta perioada sunt doua tipuri de investitori, cei care acumuleaza si cei speculativi, iar conditiile actuale avantajeaza aceste operatiuni atat pe miscari speculative cat si pe acumulare.

Ca recomandari pe sectoare si actiuni, specialistul sustine ca trebuie definit foarte clar termenul de actiune riscanta. „Pana acum doua luni si SIF-urile erau actiuni riscante, recomandarile noastre au fost facute pe acele societatii din acele sectoare de activitate care si in conditii de criza au posibilitatea sa functioneze la parametri normali”, continua el.

In condiile inversarii trendului intr-unul ascendent, Gabriel Aldea crede ca randamentele cele mai bune vor fi oferite de catre actiunile din sectorul financiar, ultimile doua luni fiind in acest sens sugestive.

„Domeniile energie si utilitati au in general performante peste medie in cazul unui trend descendent insa in situatia unei piete de crestere performantele acestora sunt sub medie. Cu toate acestea, daca avem in vedere experienta pietelor de capital mature, observam ca in perioadele de schimbare de trend randamentele medii inregistrate de sectoare de utilitati si energie sunt asemanatoare cu cele din sectorul financiar in special datorita faptului ca pe segmentul financiar volatilitatile sunt foarte mari numai in sensul cresterilor ci si al scaderilor”, a explicat el.

In acest sens, domeniile utilitati si energie raman in picioare ca optiuni indicate pana la o confirmare a schimbarii de trend, recomanda brokerul Intercapital.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri