2 / 4

Avantaje si dezavantaje ale delistarii

La o prima vedere delistarile par sa aduca mai degraba dezavantaje pentru piata de capital, mai ales ca prima perceptie este cea a scaderii numarului de companii listate.

„Motivatia principala o reprezinta insa valoarea redusa a tranzactiilor pe piata locala. Cel putin la prima vedere. Daca ne uitam in schimb la numarul total de companii listate putem spune ca avem un numar record de companii listate pe piata romaneasca, iar acest numar deriva in mod special din marea cuponiada. Dezavantajul: daca ne raportam la numarul mediu de tranzactii per companie ajungem la una dintre cele mai reduse cifre din Europa”, spune Adi Lupsan (foto), director adjunct la Intercapital Invest.

In aceste conditii, delistarile pot fi considerate eficiente deoarece "curata" piata de companiile care oricum au un grad de lichiditate redusa.

„As prefera scenariul in care sa avem un volum mult mai mare tranzactionabil la un numar mai mic de companii decat scenariul actual”, continua Lupsan.

Pe de alta parte un alt avantaj il reprezinta faptul ca actionarul care initiaza oferta este obligat conform normelor in vigoare sa ofere un pret cat mai aproape de valoarea reala a companiei.

„Astfel se poate ajunge in situatia in care intr-un context de criza pretul oferit pe actiune in cazul unei delistari sa fie cu mult mai bun decat pretul de piata la care se tranzactioneaza societatea respectiva. Acesta cred ca este si motivul principal pentru care un segment important de investitori au solicitat in acest an CNVM-ului initierea unor oferte publice de cumparare pentru o serie de emitenti unde s-au schimbat actionarii majoritari”, a mai spus directorul adjunct al Intercapital.

Astfel, el se pozitioneaza in categoria investitorilor care vad mai multe avantaje decat dezavantaje in cazul delistarilor pe piata de capital romaneasca.

Ca avantaje principale, Silviu Enache considera posibilitatea de operatiuni mai flexibile in cadrul firmei si faptul ca nu trebuie sa mai respecte protectia micilor actionari.

„De asemenea, in conditiile in care piata a scazut dramatic in ultimii doi ani, multe companii declara ca nu considera relevanta valoarea capitalizarii bursiere pe care piata o reflecta in acest moment, delistarea putand inlatura si acest inconvenient”, a explicat Alin Brendea.
In opinia sa, principalul dezavantaj este ca se renunta la sansa finantarii prin Bursa (rapida si ieftina), la posibilitatea de crestere a notorietatii.

„Totodata societatea devina mai putin atractiva pentru actionarii minoritari. Nu in ultimul rand dispare posibilitatea unui exit pentru actionari, in conditii favorabile, prin vanzare direct pe bursa”, a completat directorul Prime Transaction.

Managerul KD crede ca neatragerea de capital prin operatiuni pe piata si prestanta oferita de listare sunt lipsuri ale retragerii de la Bursa.
„In plus, o societate listata este mai vizibila si mai usor de evaluat in vederea unei posibile achizitii de pe urma careia ar beneficia actionarii”, a mai spus Enache.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri